Javul a vízelvezetés

2019.03.13. 11:30

Hatékonyabban vezetik el az esővizet Szombathelyen – 800 millió forintot fordítanak a hálózat javítására

800 millió forintból nyolc helyen korszerűsítik a város csapadékvíz-elvezető rendszerét. A projektet várhatóan az év végére fejezik be.

Budai Dávid

Piroska László tervező ismertette a projektet

Fotó: Horváth Balázs

A városházán mutatták be tegnap a Szombathely bel- és csapadékvíz-védelmi rendszerének fejlesztése elnevezésű európai uniós projektet, a megítélt támogatás összege: 800 millió forint. Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében összefoglalta a beruházás környezetvédelmi és társadalmi jelentőségét, és mint hangsúlyozta, a csaknem kilenc kilométer összhosszúságú, nyolc helyszínből álló beruházás várhatóan az év végére elkészül. A projekt célja a város belterületi csapadékvíz-elvezetési rendszerének fejlesztése, környezetbiztonságának növelése, ár-, belvíz- és helyi vízkár-veszélyeztetettségének csökkentése.

Szombathely hosszú távú fejlesztési tervei között szerepel az infrastruktúra-fejlesztés, amelynek része a belterületi úthálózat felújítása, a várost teljesen lefedő kerékpár­út-hálózat kialakítása, meglévő aszfaltburkolatú utak javítása, az ipari park bővítése és a belváros rekonstrukciójának folytatása is. A mostani projekt javítja a város infrastruktúráját, illeszkedik a településfejlesztési koncepcióba, és hozzájárul az életminőség javulásához Szombathelyen.

A fejlesztés műszaki tartalmát Piroska László tervező ismertette. Eredetileg 6800 méternyi csatornaszakasz felújításáról volt szó, ám a tervezéskor kiderült, az út alatt futó csatornák nyomvonalán változtatni kell, ezért végül több mint két kilométerrel nőtt a munkálatokkal érintett szakasz hossza. Az említett nyolc helyszín közül kettő esetében – a Stromfeld- és a Joskar-Ola- lakótelepen – a beruházások már tavaly megkezdődtek, és a napokban a műszaki átadással zárulnak. A hat további szakasz esetében a kivitelezési munkák 2019 első negyedévében elkezdődnek, és várhatóan az év végéig befejeződnek. A tervezett fejlesztések megvalósításával összesen 8942 méter bel- és csapadékvíz-védelmi létesítmény újul meg. Elhangzott, hogy a felújítási munkálatok 41 helyrajzi számot érintettek, és összesen ötven tulajdonossal kellett egyeztetni.

A Stromfeld-lakótelepen a vasútvonal mellett – azzal párhuzamosan futó – 286 méter hosszú zárt rendszerű csatornát építettek, ahol a vizet egy majdnem 80 centiméter átmérőjű műanyag cső vezeti el.

Piroska László tervező ismertette a projektet
Fotó: Horváth Balázs

A beruházás különlegességét az adta, hogy a csatornát át kellett fúrni a forgalmas elkerülő út alatt is. A Joskar-Ola városrész csapadékvizét egy 296 méter hosszú, egy méter átmérőjű betoncső vezeti el, ami a Gyöngyös mellett fut. Megépítése miatt több gazdasági épületet is bontani kellett, cserébe a jövőben nem kell tartani a területen előforduló kiöntésektől. Az Erdei iskola utca – Lőportár utca – Nárai utca 1506 méteres szakaszán nyitott és zárt rendszerű csatornák váltják egymást. A Külső Nárai útra tervezett kerékpárút miatt az eredetileg nyílt árkot zárt rendszerűvé tervezték. A Szent Imre herceg utca 833 méteres szakaszán eddig a csapadékvíz-elvezetés komoly gondot jelentett, itt most egy 60 centiméter átmérőjű zárt rendszerű csatornarendszert építenek, amivel a régi problémát megoldhatják.

Oladon 1728 méter hosszan oldják meg a csapadékvíz elvezetését, ami a Dozmat, az Achim András, a Bárdos

Alice és a Komlósi Ferenc utcákat érinti. A Szatmár utcában 1296, a Mérleg utcában 1237, míg a Rumi úton 1760 méteren oldódik meg a csapadékvíz biztonságos elvezetése. Ez utóbbi esetében bonyolította a tervezést, hogy a terület adottságai miatt korábban a vízelvezetés nem volt elég hatékony.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában