Két mester még kitart

2023.09.06. 14:00

Suszterek a kaptafától - Barátudvaron bezár az utolsó cipész, mások kitartanak

Az év végén bezár a burgenlandi Barátudvaron (Mönchhof) működő utolsó cipész. A környéken két településen két mester marad aktív. Ők még kitartanak.

Vaol.hu

Annemarie Loncsar bizakodó: a dolgok lassan visszazökkennek a régi kerékvágásba

Forrás: VN/ORF

A Burgenlandi Kereskedelmi Kamara szerint jelenleg már csak tizenkét cipész – ebből hét ortopéd – működik az egész tartományban. Michael Kummer harmadik generációban vezeti cipőboltját Barátudvaron. A mesterséget nagyapjától és édesapjától tanulta. A Schuhhaus Kummer 1922 óta létezik. Az ORF a tudósításában megjegyezte, már nem sokáig, ugyanis az év végén lehúzzák a rolót. – Egykoron a településen tizenkét helyi cipész készítette a csizmát, a lábbelit a környező birtokon dolgozóknak – mondta Michael Kummer. Felidézte, a nagyapja telente akár 50 pár csizmát készített. Emellett javításokat is végeztek. Aztán jött az iparosodás, és a legtöbben „bedobták a törülközőt”. Michael Kummer azt gondolja, napjainkban már csak az ortopéd cipészeknek van jövője. Az olcsóbb cipő javítása sokszor többe kerül, mintha a vennének egy újat. 

A családi cégben a testvér Christine Salzer is aktívan kiveszi a részét, főként azóta, amióta öccsének megromlott a látása. Ő nem ennyire borúlátó, szerinte az emberek mindinkább rájönnek, hogy két lábuk van, és erre életük végéig vigyázni kell. Az olcsóbb lábbelik sokszor rosszabb minőségűek, nem tartják rendesen a lábat. Ezért sokan hajlandóak magasabb árat fizetni a cipőért. Igaz, a családi cégüket ez már nem mentheti meg. A környező településeken, Vallán (Wallern), valamint Nezsideren (Neusiedl) élő mestereket viszont igen. Ez utóbbi faluban 1927 óta működik a Loncsar-cipészet. Kezdetben csak méretre szabott cipők készültek, ma már javításra és kereskedelemre is szakosodtak. Annemarie Loncsar suszter szerint jól ment a cipőeladás a koronavírus-járvány előtt. A dolgok szépen lassan visszazökkenek a régi kerékvágásba. – Az emberek minőségi cipőt hoznak, amit, ha elszakad vagy leesik a sarka, szeretnének megjavíttatni – közölte a szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában