Ünnepség

2024.05.28. 17:00

Tízéves jubileumát ünnepelte a szombathelyi Savaria Műszaki Intézet

Egy évtizede van jelen a szombathelyi felnőttoktatásban a Savaria Műszaki Intézet, a jubileumi ünnepséget kedden rendezték az ELTE Savaria Egyetemi Központ aulájában.

Gombos Kálmán

Fotó: Szendi Péter

A megalapítás kerek évfordulója kivételes alkalmat biztosított arra, hogy alapítók, támogatók és résztvevők együtt ünnepeljenek és emlékezzenek a közös sikerekről, kihívásokról és minden olyan pillanatról és eseményről, amely szerves részévé vált az intézet történetének.

Elsőként dr. Kozsik Tamás, az ELTE Informatikai Kar dékánja mondott köszöntőt. Az elmúlt időszak történéseit, mint egy sikertörténetet ecsetelte, és örömét fejezte ki, hogy az oktatás megfelelő színvonalon, támogató környezetben zajlik.

Prof. dr. Kollár László, egyetemi tanár, az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézet igazgatója a kezdetekig, az alapításig ment vissza emlékezésében. Beszámolt az évek során alakult hallgatói létszámokról is, és ezek alapján jó reménységgel tekint a jövő elé. Erősítették a több lábon állást: a gépészmérnökök képzése angolul is folyik, és újra indult a műszaki menedzser-képzés is. Az összlétszám tavaly már 120 fő környékén alakult. Felhívta a figyelmet a megfelelően képzett és tapasztalt oktatói gárda fontosságára is. Létszámuk a doktoranduszokkal együtt (akik egyben tanársegédek is) közel 30 fő. Köszönetet mondott a más tanszékek oktatóinak is, akik szintén részt vesznek a közös munkában: természettudományi és humán területeken. Összesen 11 laboratóriumban végzik a kutatásokat, amik összértéke több, mint 1,2 milliárd forint).

Harmadikként dr. Nemény András Szombathely polgármestere szólalt fel. Beszédében egy fiatal fához hasonlította a tíz éves működést, és úgy látja: a szükséges megerősödés megtörtént. A várható kihívásoknak így könnyebb lesz megfelelni (pl. digitalizáció, mesterséges intelligencia). Kijelentette: a „Savaria” név valóban jó hírnevét, megbecsülését viszi a városnak. Szombathely és környéke ipari fejlődésének, a nagyvállalatoknak alapvető szüksége a jól felkészült, kellő tudással  bíró – és azt alkalmazni is tudó – műszaki munkaerő is. Ennek utánpótlását látja az itteni oktatásban.

Harangozó Bertalan, a Vas Vármegyei Kormányhivatal korábbi kormánymegbízottja is rendkívül sokat tett azért, hogy ez a fontos képzés beindulhasson a városban. Negyedik felszólalóként az ünnepre, az ünneplésre hívta fel mindenki figyelmét. Fontos megállni „a hetedik napon”, visszaemlékezni, és becsben tartani az elért eredményeket. Az eredményekre és a teljesítményre, a képzés minőségére mindenki büszke lehet. Erős közös akarattal lehetett mindezt megvalósítani: részese volt akkor a Kormányhivatal, a város vezetése és a gazdasági szereplők is. De kellett ehhez az állam, a Kormány – a politika segítsége és támogatása is. Végül reményét fejezte ki, hogy a folytatás is legalább ennyire sikeres lesz: kívánt ehhez sok sikert és támogató szövetségeseket.

Az ünnepi felszólalások után 11 órától hallgatói sikertörténtek hangzottak el az elmúlt tíz évből. A kerekasztal-beszélgetés során öt végzett duális gépészmérnök hallgató, Csányi Evelin, Horváth Mátyás László, Koszár Zsolt, Sebestyén László és Szilvágyi Milán számolt be egyéni karrierjéről: ők a partnercégeknél helyezkedtek el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában