Statisztika

2024.07.07. 08:00

Közel annyi üres álláshely, ahány álláskereső - itt vannak a legfrissebb foglalkoztatási adatok Vas vármegyéből

Mintegy 3726 nyilvántartott álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási szolgálat vasi regiszterében júniusban. Az előző hónaphoz képest ez 1,3 százalékos csökkenést, a tavalyi év ugyanezen időszakához képest viszonyt mintegy 6 százalékos növekedést jelent . Itt vannak a legfrissebb foglalkoztatási adatok.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Közzétette legfrissebb jelentését a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, országos szinten a vasihoz képest némileg eltérő tendencia mutatkozott júniusban: a 222,8 ezer álláskereső az előző év azonos időszakának és az idei május adataihoz képest is csökkenést mutat. A foglalkoztatási adatok szerint a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 4,6, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,6 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron vármegye rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek közé tartozik továbbra is Budapest, Csongrád-Csanád, Pest, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém és Vas vármegye. 

Mutatjuk a legfrissebb foglalkoztatási adatokat: Vas vármegye továbbra is a legjobbak között
Mutatjuk a legfrissebb foglalkoztatási adatokat: Vas vármegye továbbra is a legjobbak között

Ez megmutatkozik abban is, hogy a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva országos szinten 4,6 százalék volt, addig ugyanez az érték vármegyénkben 2,9 százalék. A kihívásokkal teli gazdasági helyzetben bizakodásra adhat okot az is, hogy ez relatív mutató február óta folyamatosan csökken Vasban. Egyes időszakokhoz képest pedig még inkább pozitívnak tekinthető az adat: a pandémia sújtotta 2020-as esztendőben 6,4; a 2009-es gazdasági válság idején pedig 9,7 százalék volt a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva Vasban.  

A foglalkoztatási adatokból kiderül az is, közel annyi üres álláshely volt Vasban júniusban, ahány álláskereső.  

Sok – mintegy 1150 – új álláshelyet jelentettek be a múlt hónapban, így összesen 3355 állt rendelkezésre. Június végéig ebből mindössze 296 helyet töltöttek be. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában