Szúnyoghelyzet

2024.07.08. 18:58

Nem lesz a héten központi szúnyoggyérítés Vas vármegyében

A Katasztrófavédelem 13 vármegyében tervez földi irtást, vármegyénk nincs a listában. Légi, kémiai gyérítés viszont időjárás függvényében lesz, többek között Vasváron és Körmenden is önkormányzati forrásból.

Csabai Bernadett

Forrás: MW-archív

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság délelőtt közzétette a központi szúnyoggyérítések helyszíneit és időpontjait erre a hétre vonatkozóan. A tervben csak földi, kémiai szúnyoggyérítés szerepel, ezek 13 vármegyét érintenek. Vas nincsen közöttük, tehát a héten nem lesz a katasztrófavédelem által koordinált szúnyogirtás a vármegyében. 

Központi szúnyoggyérítés nem, önkormányzati viszont lesz

A szomszédos Zalában 11 településen, Győr-Moson Sopronban 29 településen végeznek kémiai, földi szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem munkatársai. Múlt héten mindössze egy vasi település, Vámoscsalád szerepelt ebben a listában. Közleményükben azt is írják: az extrém szúnyogártalommal érintett területeken az országos tisztifőorvos ugyan átmenetileg engedélyezte a repülőről történő kémiai szúnyoggyérítést, azonban a hőség miatt a héten erre nem lesz lehetőség. A nagy melegben a szúnyogok aktivitása a napnyugta utáni időszakra tolódik, amikor a repülésbiztonsági szabályok miatt már nem lehet légi gyérítést végezni. Amennyiben a szúnyogártalom továbbra is indokolja, az elmaradt légi kezeléseket a hőség után pótolják.

Mindez az államilag kivitelezett irtásra vonatkozik, az önkormányzatok által megrendelt, vállalkozó által végzett légi szúnyoggyérítésre sor kerülhet a héten az azt elvégző vasi cég képviselője szerint. Mint írtuk, ő a NNK határozatára várt, amit néhány napja meg is kapott, most a megrendelést leadó önkormányzatokkal egyeztet a végrehajtás időpontjáról. Mint mondta, Vasváron szerdán, Körmenden csütörtökön tervezték be a légi permetezéses irtást. 

Megkérdeztük, ha a katasztrófavédelem a hőséggel indokolja a légi gyérítés hiányát, ő hogyan tudja mégis ezt elvégezni: - Két típusú vegyszer létezik erre, az olajos és a vizes, mi előbbivel végezzük az irtást, ezt a meleg nem feltétlenül befolyásolja, a minimum használati hőmérséklete 15 Celsius fok. Maximum nincs, viszont ha bejönnek a héten ezek a negyven fokok, akkor lehetséges, hogy mi is átütemezzük a felszállást, nem is a vegyszer, inkább a gépek és a pilóta biztonsága miatt – fejtette ki Zsenák Csaba, a légi irtást végző vállalkozó.

A földi gyérítést egyébként sem ítélték túl hatásosnak a Rába-menti települések polgármesterei, legtöbben arról számoltak be, hogy ugyanolyan katasztrofális szúnyoginvázió van, mint a földi gyérítés előtt. Valószínűleg ennek hatására június 26-án az országos tisztifőorvos engedélyezte több Rába és Duna menti településen a légi kémiai szúnyoggyérítést. Az engedélyezés után több vasi önkormányzat megkereste egy légi irtás végző vállalkozót és megrendelte a szolgáltatást. A vállalkozó beadott egy ütemtervet, melyet most elfogadott az NNK, jelenleg egy újabb repülési tervet készít, ami Sárvár-Répcelak és Bük vonalára vonatkozóan kéri a légi irtás munkavégzési engedélyét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában