Foci Eb

2024.07.07. 14:00

Sör, nassolnivalók, tévé, szurkolói kellékek – ezek a termékek fogynak leginkább az Eb alatt Vas vármegyében

Jó társaság, jéghideg italok és finom falatok. Mi kellhet még egy jó nyári meccsnézéshez? Ha mindezeket beszereztük, már csak egy izgalmas mérkőzés hiányzik – gondolhatnánk, az üzletek szerint azonban nemcsak az élelmiszerek eladásai növekszenek ilyenkor, jól fogynak a szurkolói kellékek és a tévék is.

Polgár Patrícia

Fotó: Szendi Péter

Kérdéseinkkel megkerestünk hazai elektronikai- és élelmiszerüzleteket, milyen termékek esetében tapasztalnak forgalomnövekedést a nagyobb sportesemények - ezúttal jelesül a foci Eb – kapcsán. Válaszukból egyértelműen kiderül, hogy a jó meccsélmény mellett az embereket három dolog mozgatja: legyen min és miben nézni a meccseket, mellette pedig, hogy legyen mit fogyasztani.

Az elektronikai üzletek eladásait tekintve ilyenkor a tévék iránt nő meg leginkább a kereslet, nem is a tornát megelőző napokban, hanem mar az esemény ideje alatt. Sokan a szabadban, ám mégis otthon nézik szívesen a meccseket, ők a projektorok közül válogatnak.

Azt már az egyik kereskedelmi lánc sajtósától tudjuk, hogy az élelmiszerek esetében a keresletnövekedés nem tudható be kizárólag az Eb-nek, szerintük „a nagyobb átlagkosarú bevásárlások” inkább köszönhetőek a nyári időjárásnak. Máshol azt tapasztalják, hogy az Eb ideje alatt kifejezetten megnő a a nassolnivalók, valamint a különféle üdítők és italok iránti kereslet. Az egyik németországi székhelyű üzletlánctól megtudtuk, hogy náluk a magvak és a chipsek esetében a darabszámot tekintve bőven kétszámjegyű növekedés figyelhető meg az előző év azonos időszakához képest. A legkelendőbbek többek között a pörkölt, sós pisztácia, a mogyoró és a mandula, valamint a sós burgonyaszirom és a hagymás- tejfölös chips. Az üdítők és a sörök eladott darabszámában szintén jelentős mértékű, kétszámjegyű növekedés tapasztalható. Az adatokból látható az is, hogy a sajátmárkás és a márkatermékek egyaránt népszerűek, ugyanakkor elmondható az is, hogy az akciós termékek értékesítése ugrott meg leginkább.

© Cseh Gábor
A séi Bozi Ágnes elmondta a foci Eb mérkőzéseit otthonukban, barátok és családtagok körében szokták nézni
Fotó: © Cseh Gábor

Ezzel együtt a boltok az úgynevezett non-food termékek esetében egyértelműen felfokozott vásárlási kedvet tapasztalnak. A mezek, labdák, hivatalos kabalák, re- és fesztiválpoharak, szurkolói kellékek, de még a tévék forgalma is jelentős.

Azt a boltokat járva is tapasztalhatjuk, hogy mind az üzletek, mind pedig a forgalmazók kapnak az Eb adta lehetőségeken: van, ahol focis gyűjtőkártyákat dobtak piacra (UEFA EURO 2024TM hivatalos partnereként) és közös meccsnézéseket szerveznek a budapesti Kopaszi-gátnál, máshol külön katalógusban válogatják össze az ilyenkor kelendő termékeket, de szerveznek különböző nyereményjátékokat is.

És hogy szurkolói oldalról is megvizsgáljuk a jelenséget: lelkes futballdrukkereket is megkérdeztünk a meccsnézési szokásaikról. Varga Jenő amellett, hogy az Agora Szurkoló Házában közvetíti a mérkőzéseket, azokon a meccsnapokon, amikor nincs ilyen program, van, hogy egymástól külön, máskor a barátokkal gyűlnek össze meccset nézni. Mivel tagjai a sörbarátok társaságának is, adott, hogy ilyenkor söröznek – ehhez járult hozzá a baráti kör tagjaként Schäfer András válogatott labdarúgó édesapja, Schäfer Péter, aki kint volt a magyar válogatott meccsein és 5 literes söröshordókkal tért haza a szurkolótársakhoz Németországból, ezeket szokták ilyenkor felbontani. A sörök mellé, mivel, ahogy Jenő fogalmazott, nem nagy chipsevők, pizzát szoktak rendelni.

A séi Bozi Ágnes elmondta a foci Eb mérkőzéseit otthonukban, barátok és családtagok körében szokták nézni, ilyenkorra leginkább sörből, borból, szódából és rágcsálnivalókból vásárolnak be, de gyakran szerveznek közös sütögetést is. Hozzátette, ilyenkor a férfiak a tévé előtt szurkolnak, a nők pedig – amellett, hogy ők is nézik a meccset - , sorra hordják nekik a frissítőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában