Összegzés

2024.08.21. 11:30

Fantasztikusból katasztrofális – az agrárkamara vasi elnöke értékelte az idei aratást

Hiába az aranyat érő májusi eső, ha éppen a magtelítődés időszakában köszönt be az aszály és a forróság. A 2024-es időjárás eddig minden várakozást megcáfolt, az eredmények elmaradnak a vártól. Aratás után, őszi betakarítás előtt beszélgettünk dr. Pusztavámi Mártonnal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vasi elnökével.

Cseh-Egyed Bernadett

Nem titok: fantasztikus várakozásaink voltak. Az év első négy hónapjában havi 30 milliméter csapadék hullott Vasban, ami nagyon jó alapot biztosított a növényvédelmi, talajművelési és műtrágyázási munkálatok elvégzéséhez. Ezt egy nagyon jó május követte 120 milliméternyi csapadékkal, ami mintegy kétszerese a hónap átlagának, és tudjuk: a búza esetében duplán igaz a mondás, májusi eső aranyat ér. Ezt megtetézte a június soha nem látott mennyiségű, mintegy 200-220 milliméternyi csapadékkal. Nagyon kedvezően alakultak a körülmények a búzára nézve – idézi fel az előzményeket dr. Pusztavámi Márton a meteorológiai jelentés tükrében. Az aratás idejére azonban minden megváltozott.

Aratás Vas vármegyében: kevesebbet adott, mint amennyit előzetesen mutatott
Aratás Vas vármegyében: kevesebbet adott, mint amennyit előzetesen mutatott
Fotó: © Cseh Gábor

Nagyon rosszkor jött az aszály

Június 20-a után hosszan tartó meleg és aszályos időszak köszöntött be. Júliusban mindössze 16, e hónapban pedig mostanáig 8-10 milliméternyi csapadék érkezett. A fantasztikusból katasztrofálisba fordult át a helyzet. – Tő- és magszám tekintetében is jól fejlődött a búza, az aszály azonban éppen az egyik legrövidebb, de legintenzívebb időszakában, a magtelítődés idején érte a növényt − magyarázza a szakember. Megtudjuk: a csapadék mellett fontos tényező a hőmérséklet. Több havi melegrekord megdőlt idén, és valamennyi az első három legmelegebb között volt. Emiatt rendkívül korán, a megszokottnál több héttel korábban elindultak a gépek

Sok helyen már befejeződött az aratás, mire a normál rend szerint elérkezett volna a betakarítás ideje. 

Itt az aratási jelentés

Bár a termésátlagok elmaradnak a várttól, és nem hozott rekordot az idei év, a végeredmény így is jóval az országos átlag feletti, és beleillik az elmúlt öt év vasi eredményeinek sorába. Őszi árpából 6,1; búzából 6,8; rozsból 4,4; triticaléből 5,3; tavaszi árpából 4,9 tonnát takarítottak be hektáronként a vasi gazdák. 

VN_0821

A búza nem csak mennyiségben, minőségben is gyengébben teljesített, az elmúlt évekhez képest alacsonyabbak lettek a beltartalmi mutatók. Ez egyértelműen a júniusi nagymennyiségű csapadék következménye, a sok víz kilúgozta az érésben lévő búzát. Műtrágyázással, és más fajtaválasztással lehetett volna ez ellen védekezni, ha látjuk előre az időjárást. Mindenre számítottunk azonban, de erre nem – mutat rá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vasi elnöke, aki úgy tapasztalja: keresik a kereskedők a jóminőségű búzát, ám kevés a lehetőségük. 

Az augusztus már ősz?

A búzát akkor érte a támadás, amikorra nagyrészt már eldőlt, milyen termésben bízhatnak a vasi gazdák. A mennyiségen kevésbé, a minőségen valamivel többet rontott az aszály, de túlélte a kultúra. Az őszi betakarítású növények – szója, kukorica, napraforgó, cukorrépa – azonban hatalmas károkat szenvedhet, komoly visszaesésre számítanak az előzetes várakozásokhoz képest a termelők. Ráadásul ma már az őszi betakarítás szó sem feltétlenül állja meg helyét: nagyon sokan augusztusban elkezdik az aratást. Az agrárminisztérium adatai szerint eddig mintegy 80 ezer hektáron jelentettek aszálykárt, de az minden bizonnyal töredéke a ténylegesnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában