Felelős szülők

2024.08.31. 09:00

Az újszülöttkori hallásszűrésről

Az újszülöttkori hallásszűrés célja a veleszületett halláscsökkenések minél korábbi felismerése és kezelése. Az ép hallás elengedhetetlen feltétele a megfelelő beszédfejlődésnek, a gyermek szellemi és testi fejlődésének. Az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján tette közzé, hol kapnak segítséget az első újszülöttkori hallásszűrés során kiemelt gyermekek szülei.

Vaol.hu

A vizsgálat során a szakemberek megismétlik a szűrővizsgálatot

Forrás: Shutterstock

Hallásszűrés céljából úgynevezett BERA vizsgálatot végeznek a gyermekeken, amelynek eredménye alapján felmerülhet a halláscsökkenés lehetősége. Ismételt szűrésre az újszülött osztályon (ott, ahol az újszülöttkori hallásszűrés történt) szükséges jelentkezniük a szülőknek, egy hónapon belül. Amennyiben a második szűrővizsgálatnak sem megfelelő az eredménye, további vizsgálatokra van szükség, amelyekre a következő kijelölt centrumokban van lehetőség:
Budapesten a Semmelweis Egyetem Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikán (1083 Budapest, Szigony u. 36.) várják a gyermeket. Előjegyzési időpontot a 06-20/825-8726 telefonszámon kérhető; Budapesten a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Fül-orr-gégészeti Osztályán (1089 Budapest, Üllői út 86., A. épület 1/114), munkanapokon 8 és 15 óra között. Szegeden a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinikán (6725 Szeged, Tisza Lajos krt. 111.). Előjegyzési időpontot a 06/62 545314 telefonszámon lehet kérni. Pécsen a Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Klinika Audiológiáján (7623 Pécs, József Attila u. 7.). Időpontot a 72/536-000, 33280-as melléken, valamint a 72/504-209 telefonszámon lehet kérni. Debrecenben a Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikán. Előjegyzési időpontot a 06-52/255-486 telefonszámon kérhetnek a szülők. Célszerű a vizsgálatot a születést követően 6-12 héttel elvégezni, és fontos a szülőknek a zárójelentéseket magukkal vinni.
A vizsgálat során a szakemberek megismétlik a szűrővizsgálatot, ugyanis sok esetben a születést követően néhány héttel az eredmény megfelelővé válik. Amennyiben ezen alkalommal sem lehet megfelelő eredményt regisztrálni, további vizsgálatokat végeznek a centrumban és biztosítják a megfelelő ellátást. Az OKFŐ kiemeli, hogy kizárólag ezek a centrumok biztosítják a teljes körű diagnosztikát és ellátást. A halláscsökkenés korai ellátása elengedhetetlen fontosságú a megfelelő beszédfejlődéshez!

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában