Olimpia

2024.08.03. 17:11

Hámori Luca küzdelme a ringben - Itt követheti a mérkőzést!

Tóth Gábor

Hámori Luca és edzője Varsányi Áron

Fotó: NS/Koncz Márton

A 66 kilogrammos Hámori Luca – az első magyar női olimpikon bokszoló! – múlt vasárnap az ír Grainne Walsh magabiztos legyőzésével biztosította a helyét a nyolcaddöntőben. Majd csütörtökön a negyedik helyen kiemelt, az első kört kihagyó ausztrál ausztrál Marissa Williamsont is simán verte – és jutott be a legjobb nyolc közé. A szombati - 17.22-kor kezdődő - negyeddöntőben az az algériai Imane Khelif vár rá, akit a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) a tesztoszteron- és nemi tesztekre hivatkozva kizárt a 2023-as világbajnokságról, mivel szervezetében kimutatták a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát. 

Ami a következő mérkőzésemet illeti: nem tudnak elijeszteni! Ha fiú, ha lány, én le akarom győzni 

– írta még pénteken a közösségi oldalán a kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület 23 éves kiválósága, Hámori Luca. 

- Én sem tartom fair-nek, hogy ez a versenyző a nők között indulhat, de nem foglalkozhatok ezzel most. Változtatni nem tudok, ezt hozta az élet, ezt kell megoldani. Tudom, miért jöttem ide, tudom, mik a céljaim. Egyet megígérhetek: minden tőlem telhetőt meg fogok tenni a győzelem érdekében és küzdeni fogok, amíg csak lehet!

 

- Egy jól sikerült felkészülés után jöttünk ki Párizsban, Luca rengeteget dolgozott, ezért jó fizikai és mentális állapotban, roppant motiváltan futott neki az olimpiának. Előzetesen is azt mondtam, egy 5. hely, vagy egy érem benne van Lucában. Nos, megnyert már két meccset, 5. helynél rosszabb helyen már nem végezhet - vagyis az első olimpiáján rögtön pontszerző lesz! De még nincs itt a történet vége, vár ránk egy negyeddöntő. Az ellenfél erős, jól képzett bunyós, a papírforma is mellette szól - és én most mással nem akarok foglalkozni az algériai Imane Kheliffel kapcsolatban.... Felkészültünk, Luca bemegy majd a szorítóba, biztos vagyok benne, hogy ki fog adni magából mindent - aztán majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég! - összegezte gondolatait Varsányi Áron, a Fitt-Box Ökölvívó Egyesület vezetőedzője.

Egy emberként zeng a Hajrá Luca! Kőszegen

Hámori Luca
Hámori Luca mérkőzését több százan követték Kőszegen kivetítőn keresztül
Fotó: Unger Tamás

Már öt órakor teljesen megteltek a Fő tér közeli utcák autókkal, szinte lehetetlen parkolót találni. Szinte alig lehet beférni a Jurisics térre, csak szlalomozva lehet közlekedni, egymást kerülgetve. Van, akik babakocsival próbálnak a tömegen átjutni, sikertelenül. 

Alíz eddig nem volt kint a Jurisics téren, de amióta olvasott a kőszegi sportoló ellenfeléről, ki akart jönni támogatni Lucát.

- Egy férfi ellen kétlem, hogy nyerni fog, de reménykedünk - mondja egy hölgy a tömegben. 17 17-kor még fekete a kivetitő a téren, többen kiabalják: Kapcsold be! Kapcsold be. Végül egy perccel később elindul a mérkőzés közvetítése a tömeg előtt.

Az M4 Sport közszolgálati televízió műsorvezetője a mérkőzés felvezetésében arról beszélt, hogy az ismert okok miatt női ökölvívó mérkőzést ilyen figyelem még soha nem követett - nem csak országosan, hanem szerte a világban. Aztán Luca ellenfeléről kezdett beszélni - amire a kőszegi kivetítő előtt összegyűlt tömeg hangos fújjogással, füttyszóval reagált...

 

Hámori Luca a ringben 

A mérkőzést élőben közvetítjük.

Luca a tőle megszokott módon magabiztosan, mosolyogva lépett a szorítóba - míg Khelif meglehetősen szigorú tekintettel...

1. menet:

Elindult a meccs - óvatos, megfontolt bunyót láthatunk. Khelif üt többet, Luca jól védekezik, és vissza-visszütöget. Mindkét oldalon célba érnek az ütések, kemény ellenfélnek tűnik az algériai rivális.  Az ellenfél magasabb, erősebb. Az első menetet Khelif nyerte a pontozóbírák szerint - szorosan, de megnyerte (10:9).

HÁMORI Luca
Párizs 2024 - Ökölvívás
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

2. menet:

Folytatódik a kiélezett csata. Hasonló a forgatókönyv, mint az első menetben: mind a két lány be-betalál. De Khelif tűnik pontosabbnak... A második menetet is Khelif nyerte...

3. menet:

Elkezdődött a harmadik, utolsó három perc. Átment birkózásba a meccs, mindkét bokszoló a földre került - kétszer is. Az algériait figyelmezetette is a mérkőzésvezető. Khelif rutinosan őrzi az előnyét, elmozog, keresi a közelharcot. Majd harmadszorra is lebirkózza Lucát. A kőszegi bunyós jól harcol, megy előre, próbálkozik, de nem tud olyan ütést bevinni ellenfelének, hogy megfordítsa a mérkőzést. Így Imane Khelif egyhangú pontozással (5:0) megnyerte a csatát.

Hámori Luca
Eldőlt: az alériai Imane Khelif jutott tovább, Hámori Luca az ötödik helyen végzett
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hámori Luca számára így véget ért az olimpia - a kőszegiek kiválósága első ötkarikás játékán rögtön pontszerző, 5. helyen zárt (két győzelemmel, egy vereséggel)!

Szép volt Luca!

- zeng a Jurisics téren. A győztes nagy füttyszót kap. Megtapsolják a kőszegiek Lucát!

Nehéz csatára számítottam, így is történt

 - nyilatkozott Hámori Luca az M4 Sport kamerája előtt. 

HÁMORI Luca
Hámori Luca a nõi ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntõje után a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 3-án
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A mérkőzést övező felfokozott médiafelhajtást igyekeztem félre tenni, igyekeztem kizárni a külvilágot, kikapcsoltam például a telefonomat is. Tudtam, hogy mi a célom, hogy mért jöttem. Úgy léptem be a ringbe, mint az előző két párizsi meccsemen. Tudtam, hogy ismét mindent el fogok követni a győzelem érdekében - aztán lesz ami lesz. Boldog vagyok hogy idáig eljutottam. Első magyar női bokszolóként kijutottam az olmipiára, és nyertem két mérkőzést Párizsban. Az edzőimmel semmi különleges takikát nem dolgoztunk ki Imane Khelif ellen. Abban maradtunk, hogy tegyen azt, amit szoktam, amiben jó vagyok - adjam önmagam. Így is tettem. A második menet után azonban azt éreztem, hogy ez most nem jöhet össze. De az utolsó menetet is becsülettel megcsináltam. Az edzőimmel sokat beszéltünk a kialakult helyzetről, sokat segítettek a Magyar Olimpiai Bizottság tagjai is - nagyon kellettek, hogy ma ringbe tudjak lépni, és ilyen teljesítményt tudjak nyújtani. Végezetül pedig köszönöm a sok támogatást, a sok szeretetet, óriási hálával tartozom a szurkolóim felé! 

- mondta az M4-nek Hámori Luca mérkőzés után.

 

 


 

 

Élő közvetítésünket lejjebb görgetve olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában