Új információk

2024.08.01. 18:27

Megvan a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál legjobb bora

Borversennyel egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a karnevál szervezői csütörtökön.

Csabai Bernadett

Fotó: Cseh Gábor

Összesen 59 borral neveztek idén a Karnevál Bora címért, ebből 31 fehér- 6 rosé- és 22 vörösbor volt. A borokat szakértő zsűri pontozta ízvilág, illat, szín és egyéb kritériumok szerint. A kóstolásban a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete segédkezett. Wawrzsák László zsűrielnök szerint idén kimagasló minőségű volt a vörösbor-felhozatal, legtöbben Cabernet Sauvignonnal neveztek, fehérborok közül pedig Olaszrizlinggel. Az 59 bor közül választotta ki a szakértő bíráló csapat a Karnevál Borát, a Karnevál legjobb fehér borát, illetve a sajtó képviselői a sajtó borát.

A zsűritagok név szerint Palotás József és Wawrzsák László elnökök, továbbá Horváth Gábor, Alasz László, Schützenhoffer Gergely, Böröcz Tamás, Jagodics Attila, Halász Tamás, Laki Balázs és Tömő Szabolcs. A Karnevál Bora címet az Agancsos Pincészet nyerte el egy 2017-es Merlottal, a bort Kovács Zoltán nevezte. A legjobb fehérbor címet egy 2024-es évjáratú Premium Sauvignon Blancnak ítélték oda, amit szintén Kovács Zoltán nevezett. A sajtó jelenlévő képviselői a top 10 bor kóstolása után megválasztották a Vinum pressum 2024-et, ami az Ősi Gábor pincészetében készült, Cruentus fantázianevet viselő 2017-es Vörös Cuvéé lett.

A borverseny utáni sajtótájékoztatón Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Horváth Soma alpolgármester újabb információkat osztott meg a karnevál programjáról. Mint mondta, csütörtökön este 20 órakor nyitják meg a karnevált a Fórum Színpadon, a népszerű fáklyás felvonulás pénteken és szombaton este 19 órakor lesz és szokásosan öt korszakot ölel majd fel: a római, a népvándorlás, a reneszánsz, a barokk és az újkor sajátosságaival. Közel ötven hivatásos hagyományőrző csoportot várnak országon túlról is: jönnek Ausztriából, Romániából, Németországból sőt még Olaszországból is. Rajta kívül Sohajda Zsuzsa, a Kilences Kávézó programszervezője a Civil és Életmód udvarról, Horváth Győző, az Ungaresca Táncegyüttes vezetője a Folk Udvarról, és Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke a karnevál Zsidó Udvarának programjairól beszélt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában