Online petíció

2024.08.30. 10:14

Rekortán futópálya parkokban? Ózd, Szeged és Dombrád is a szombathelyiek előtt jár

Rekortán futópályákat szeretnénk a szombathelyi parkokba - online petíció indult a civil cél eléréséért augusztus derekán a vasi megyeszékhelyen. De mi a helyzet máshol? Ózd, Dombrád, Szeged - csak néhány város, ami e téren a szombathelyiek előtt jár, s ahol már létesült, vagy hamarosan létesülhet rekortán futópálya parkokban.

Tömböly Ágnes

A miskolci, népkerti rekortán burkolatú futópálya 2022-ben készült el

Fotó: MW-archív/Bujdos Tibor

Szombathelyen rekortán futópálya mindössze egy helyen, a Sugár úti sportcentrumban található. Mint arról korábban írtunk, dr. Szendrő-Németh Tamás civil blogger videóban mutatta meg a sportlétesítmény árnyék nélküli részén 46 Celsius-fok van, ezért szeretnének egy rekortán futópályát a szombathelyi parkokba. Petíció is indult azért, hogy szombathelyi közparkban is kapjon helyet rekortán borítású pálya. A civil blogger beszélt arról is, az elmúlt években Celldömölkön, Répcelakon és Sárváron is létesítettek speciális borítású futópályákat. 

rekortán futópálya
2022-ben készült el a miskolci, népkerti rekortán futópálya 
Fotó: MW-archív/Bujdos Tibor

Mi most azt néztük meg, hogy az elmúlt időszakban országszerte hol kezdeményezte az önkormányzat pályázati támogatással, vagy éppen teljesen saját forrásból rekortán futópálya építését. A Közbeszerzési Értesítőt is segítségül hívtuk: azokra a hirdetményekre fókuszáltunk, amikben egy-egy település döntéshozói közparkokban kívántak kialakítani rekortán borítású futópályát, hogy azzal a helyi aktív kikapcsolódás lehetőségeinek körét szélesítsék, színesítsék, az önkormányzati szolgáltatások minőségét pedig javítsák. 

Rekortán futópálya a parkokban? Szegeden önerőből kettő

Szegeden két, 800 méteres rekortán futópálya is épülhet(ett) idén önkormányzati önerőből. Áprilisban a szőregi Monti Sándor parkban kezdődött a beruházás: 136 millió forintból közvilágítással ellátott pálya létesülhetett. A területen ideálisak a körülmények Avmarov András, a városrész képviselője szerint, található itt egy játszótér és a terület rendezvényhelyszín is egyben. Ezen az ötezerötszáz fős településrészen eddig nem volt tömegsportolásra alkalmas terület, mely ezzel bővül így az önkormányzati választások előtt - írta akkor a szeged.hu.

rekortán futópályák
Rekortán futópálya látványterve Szegeden
Fotó: VN/szeged.hu

Egy hónappal később, májusban Szeged másik részén, Tápén kezdődtek el egy futópálya építésének munkálatai:  800 méteres pálya építésének kezdetekor az érintett városrész önkormányzati képviselője úgy nyilatkozott: 

Szeged elkötelezett amellett, hogy a legegészségesebb magyar város legyen. Ezt bizonyítja az önkormányzat Zöld város programja, a szállóport megkötő véderdők megőrzése és újak telepítése, új közparkok létesítése, ahol számos lehetőség adódik mind a pihenésre, mind a sportolásra. Emellett az ingyenes városi szűrőprogram is eljut minden városrészbe. Az egészséges életmódhoz a felfrissülést és mozgást szolgáló játszótereket és fitneszparkokat biztosít az önkormányzat – mondta el az építkezés megkezdésekor, szerdán délelőtt a helyszínen Szécsényi Rózsa

- tették közzé a város honlapján. A bejegyzés szerint  az önkormányzat önerőből 146 millió forintért alakíttat ki 800 méter hosszú, rekortán burkolatú futópályát a Halas–Bencfahát–Dobó István utca által határolta zöldterületen. Szeptembertől már róhatják is az első köröket a szegediek az új pályán.

Az ózdiaknak lesz rekortán futópályájuk parkban

A Zöld sziget Ózdon című projektben a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei önkormányzat tulajdonában álló belterületi zöldfelületek (Ózdi Városi Horgásztó, Ifjúsági Park, Ózdi Városi Stadion) fejlesztik.

Az Ózdi Városi Stadion területén közösségi használatra kijelölt területeken szabadidős- és versenysportolókat és családokat is megmozgató multifunkcionális sport- és pihenőpark, rekreációs tér kialakítása a cél. Ennek megfelelően kialakításra kerül egy bmx, gördeszka pálya, egy teqball pálya, egy mászófal, valamint egyéb logikai- és ügyességfejlesztő eszközök kihelyezésére is sor kerül. A multifunkciós pályakomplexumhoz egy 400 méteres rekortán futópálya kiépítése is a kivitelezés szerves része - olvasható a közbeszerzési hirdetményben. 

"Dombrád Város komplex,környezettudatos fejlesztése" címmel, a TOP Plusz projektben meghirdetett Élhető Települések című pályázati felhívásra benyújtott sikeres pályázat jóvoltából fejlesztik a közparkot és a játszóteret a Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyei városban. A projekt részeként létesülhet rekortán futópálya is. 

Harkányban az arborétumban alakítják ki 

Harkány Város Önkormányzata jelenleg a harkányi arborétum területének rehabilitációját kívánja megvalósítani, aminek részeként több fejlesztési célt megjelenített TOP Plusz pályázati forrásból:

  • parkosítás, ligetesítés, kültéri bútorzat megújítása, tanösvények kialakítása
  • játszótér kiépítése (átadása TÜV engedéllyel)
  • rekortán futópálya kiépítése
  • szenzoros, napelemes köztéri lámpák kihelyezése
  • okos város típusú fejlesztések megvalósítása (okos pad kiépítése, kamerarendszer, köztéri wifi), QR kódos ismertető táblák kihelyezése a tanösvény mentén kiépítésre kerül kerül egy vandálbiztos ivókút és egy pergola.
    A tevékenység nem építési engedély köteles - áll a közbeszerzési hirdetményben.

Szombathelyen civilek karolták fel az ötletet 

A vasi megyeszékhelyen civilek karolták fel az ötletet: a szombathelyi parkokba rekortán futópályát szeretnének. Online petíció indult azért, hogy elérhető közelségben, árnyékos helyen a nyári hónapokban is mozoghassanak az aktív kikapcsolódásra vágyók, az egészségükért tenni akarók. Dr. Szendrő-Németh Tamás civil blogger erről készült videóját itt megnézheti.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában