Az intézmény megerősítette a hírt

2024.08.02. 07:00

Újabb gyermekeknél igazolódott a szamárköhögés a Markusovszky-kórházban

Friss hír! Lapunk tudomására jutott, hogy az elmúlt napokban egy, a Markusovszky-kórházban ápolt gyermeknél szamárköhögést (pertussis) diagnosztizáltak. Információnk szerint a gyermek csecsemőkorú, de erre vonatkozóan nem közöltek adatot.

Tóth Katalin

Forrás: VN-archív

Kérdéseinkkel a kórházhoz fordultunk: az intézmény megerősítette a hírt, sőt, mint kiderült két gyermeknél is igazolódott a betegség. Mi a protokoll ilyen esetekben? A hozzátartozók közül kiket vizsgálnak/szűrnek szamárköhögésre? Szükség volt-e az eset miatt a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati osztályon bármilyen intézkedésre? – erre is kíváncsiak voltunk.

szamárköhögés
Szamárköhögés: a csecsemők vannak leginkább kitéve veszélynek

"A Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályán két gyermeknél igazolódott a pertussis. A gyermekeket elkülönítve ápoljuk, az ilyenkor szükséges terápiában részesülnek. Mint minden kórházi osztályon, ebben az esetben is szükséges a higiéniai szabályok szigorú betartása (a beteg elkülönítése, vizsgálata során a maszkviselés)” – írták. 

Diagnosztizálták a szamárköhögést: családtagokat szűrik-e?

A pertussis tekintetében bejelentésre kötelezett a gyanús, vagy valószínűsíthető, vagy megerősített eset is. A pertussis megbetegedés gyanúja jellemzően akkor merül fel, ha a páciensnek régóta fennálló köhögése van. Amennyiben felmerül a gyanú, a vonatkozó NM rendelet értelmében a fertőző beteg bejelentése mellett diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat kötelező. 

Ha a beteg szoros környezetében, légúti tünetekkel rendelkező betegeknél fennáll a pertussis (szamárköhögés - a szerk.) gyanúja, a fertőző beteg bejelentés és a laboratóriumi vizsgálat náluk is kötelező. Tünetmentes kontakt személy mikrobiológiai vizsgálata nem indokolt

– tették hozzá. Az újszülöttek és csecsemők pertussis elleni védelmét az anya várandósság alatti védőoltása biztosíthatja – hangsúlyozta közleményében a kórház, amint az a vaol.hu hétfői cikkében is olvasható. 

Sok európai országhoz hasonlóan 2024-ben Magyarországon is megemelkedett a bejelentett pertussis gyanús esetek száma. Magyarországon pertussis elleni védőoltásban a csecsemők 2, 3 és 4 hónapos korukban részesülnek (alapimmunizálás), majd a gyermekek 18 hónaposan, 6 évesen és 11 évesen emlékeztető oltást kapnak. A hazai átoltottság 99 százalékos. 

 

 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában