Ez a párválasztás időszaka

2024.08.05. 17:30

Vadveszély! – Mit tegyünk, ha útra tévedt őzzel találkozunk?

Megkezdődött, és várhatóan még hetekig tart az őzek násza, ilyenkor az állatok a szokásosnál aktívabbak, nagyobb területen mozognak – akár napközben is. A vadveszély miatt érdemes a szokásosnál is körültekintőbben, a megengedett sebességnél lassabban közlekedni.

Cseh-Egyed Bernadett

Az állatokat is megviseli az elhúzódó kánikula: furcsán, nem jellemző módon mozognak, a hívó sípokra nehezebben reagálnak - osztotta meg az elmúlt hetek tapasztalatait lapunkkal Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Vármegyei Területi Szervezetének elnöke. Megtudtuk: az ivóhelyek kiszáradásnak indultak, a vadászatra jogosultak gondoskodnak azok feltöltéséről - így megelőzve a vadak máshova húzódását. Egyúttal nőtt a vadveszély is. Nem jellemző helyeken, és nem jellemző időpontokban -bármelyik napszakban - is megjelenhetnek az utakon az őzek. Jó tudni: az őz nem jár egyedül, ha egy átszaladt előttünk, még mindig ne gyorsítsunk, szinte biztosan másik is követ.  

Vadveszély! A közlekedési táblák ebben az időszakban nem nyújtanak elegendő támpontot
Vadveszély! A közlekedési táblák ebben az időszakban nem nyújtanak elegendő támpontot 
Fotó: SZP

Vadgázolás esetén értesítsük a rendőrséget, ők tudják, hogy az adott területnek ki a vadászatra jogosult személye. Általában nem szokta túlélni az őz az ütközést, a melegben pedig hamar bomlásnak is indul, ami nem szép látvány - ne halogassuk az intézkedést - hangsúlyozta Gagyi István. 

Az európai őz hazánk legnagyobb egyedszámú (a becslések szerint több mint 369 ezres a faj állománya) és legelterjedtebb nagyvadfajtája, gyakorlatilag az egész ország területén számíthatunk felbukkanásukra a közúton, ami fokozott balesetveszélyt, vadveszélyt jelent.

 Ezt igazolják a statisztikai adatok is: az évi mintegy 7400 nagyvadelütésnek 78 százalékánál őzet gázolnak, jó részét az üzekedés idején - mutat rá közleményében az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara. 

A gépkocsivezetőket arra kérik, a következő hetekben fokozott óvatossággal közlekedjenek. Amennyiben a vadelütés elkerülhetetlen, akkor vészfékezzünk és készüljünk fel az ütközésre, de semmiképp se rántsuk félre a kormányt, máskülönben letérhetünk az útról vagy átsodródhatunk a szembejövő sávba.  

A vadveszélyt jelző közlekedési táblák ebben az időszakban nem nyújtanak elegendő támpontot a vezetőknek a vad várható felbukkanása tekintetében, hiszen az őzek nem a megszokott rutinjuknak megfelelően mozognak a területen. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában