A Szombathelyi Gomba- és Gyógynövénygyűjtő Klub rendezvénye

2024.10.14. 11:59

Gomba és gyógynövény - egyúttal az újraélesztés fortélyai a piacon

Idén 32. alkalommal a Szombathelyi Gomba- és Gyógynövénygyűjtő Klub gomba és gyógynövény kiállítást szervez. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is Szombathely Városi Vásárcsarnok ad otthont a kiállításnak 2024. október 15.-én és 16.-án, a piac nyitvatartási idejében (05:00-13:00).

Vaol.hu

Fotó: VN-archív/Cseh Gábor

A gomba és gyógynövény kiállításon közel 200 gombafaj tekinthető meg, feltüntetve az ehető, feltételesen ehető, nem ehető, mérgező, illetve védett kategóriákat.

gomba
A gomba kiállításon  megtudhatjuk, melyik gomba mérgező, melyik ehető
Fotó: VN-archív/ Cseh Gábor

A gombakiállításhoz kapcsolódóan gyógynövények bemutatására is sor kerül, az érdeklődőknek gyógynövényből készült teákat kínálnak. A kiállítás helyszíne a piac Hunyadi út felőli főbejárattól az I. csarnokig vezető közlekedő folyosója, ahol a klub tagjai készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére és válaszolnak kérdéseikre.

A vásárcsarnok a szokásos tanév eleji programismertetőjét elküldte az iskoláknak és óvodáknak, és több, mint 300 gyermek jelentkezett be a két napra, hogy megtekinthessék a gombákat. Külön megnyitója nincs a rendezvénynek, a megtekintés folyamatos, a gyerekek nagy része 9-11 óra között érkezik.

A vásárcsarnok nagy hangsúlyt helyez a gombákkal kapcsolatos tudnivalók népszerűsítésére a lakosság körében, ezért is örülnek az együttműködésnek a Szombathelyi Gomba- és Gyógynövényklubbal.

A gombavizsgáló a héten is rendkívüli nyitva tartással várja a lakosságot, és folyamatosan osztogatják a megfelelő gombagyűjtéssel kapcsolatos információkat tartalmazó szórólapokat, gombás ételek receptjeit.

Az időjárás kegyes volt az elmúlt napokban ezért fajgazdag kiállítási anyagban lehet része a részt vevőknek.

 

Újraélesztés a gomba kiállítással párhuzamosan

A gomba és gyógynövény kiállítással egy napon,  október 16-án, szerdán 8:00-11:00 óra között az Újraélesztés Világnapja alkalmából a zongora melletti területen az újraélesztéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat népszerűsíti a Szombathely a Segítés Városa program és a Vas-vármegyei Mentésügyi Alapítvány SZMJV Önkormányzatának közreműködésével.

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában