Változás

3 órája

Váltás a GYSEV-nél: hogyan érinti a vasi vonatközlekedést?

Mostantól miénk a döntő szó a GYSEV-ben - osztotta meg közösségi oldalán csütörtökön Lázár János építési és közlekedési miniszter. Ismert, Vas vármegyében nyolc vasútvonal tartozik a GYSEV fennhatósága alá.

Polgár Patrícia

Fotó: © Unger Tamás

Mostantól miénk a döntő szó a GYSEV-ben - osztotta meg közösségi oldalán csütörtökön Lázár János építési és közlekedési miniszter. Mint arra kitért, néhány napja az utolsó jogi akadály is elhárult azelől, hogy a magyar állam megvásárolja az osztrák Strabag tulajdonrészét a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt-ben, vagyis a GYSEV-ben

GYSEV
Vas vármegyében nyolc vasútvonal tartozik a GYSEV fennhatósága alá. A képen a répcelaki állomás, ami szintén ide tartozik
Fotó: © Unger Tamás

A Magyar Állam kifizette a részvények vételárát, így holnaptól nemcsak a többség lesz a magyaroké, hanem az irányítás is – olvasható a bejegyzésben. A többség ugyanis eddig is a magyarok kezében volt, azonban az irányítás eddig az osztrákok kezében volt. A kormánytól kapott feladat végrehajtása küzdelmes folyamat volt, hiszen nemcsak osztrák, hanem hazai oldalról is kaptak támadásokat miatta. Lázár azt is leírta, a győzelemmel minden magyar utas nyer, hiszen például a közös vállalat járműbeszerzései mostantól a magyarországi járműhiányt is közvetlenebb módon enyhíthetik

- írta szerdán a miniszter. Kiemelte: fontos, hogy a GYSEV továbbra is közös cég marad és kisebbségi tulajdonosként ezentúl is partner lesz az osztrák állam.

A csütörtöki Kormányinfóról szóló beszámolójában az MTI Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait idézte, aki komoly jelentőségűnek nevezte, hogy a GYSEV irányítása magyar kézbe került, mondván, ezután magyar és osztrák területen is egy többségi magyar tulajdonban lévő vállalkozás biztosít közszolgáltatást. 

Ha megnézzük, hogy ezt a GYSEV milyen színvonalon teszi, akkor azt mondhatjuk, hogy ez a jó példa, jó lenne, ha Magyarország egészén olyan színvonalon tudnánk szolgáltatni a tömegközlekedésben, a vasúti közlekedésben, mint amilyen színvonalon a GYSEV erre most is képes 

– mondta.

 A GYSEV-nél történt változás Vas vármegyét is érinti

Azzal kapcsolatban, hogy a mindennapi életben milyen változásokat jelent az, hogy a döntéshozatalban ezentúl Magyarországé a döntő szó, Rázó Lászlót, a GYSEV Zrt. szóvivőjét kérdeztük. Amint válasza megérkezik hozzánk, közöljük.

Vas vármegyében nyolc vasútvonal (Sopron – Szombathely; Hegyeshalom – Szombathely; Szombathely – Zalaszentiván; Szombathely – Kőszeg; Székesfehérvár – Szombathely; Szombathely – Szentgotthárd; Celldömölk – Boba – Zalaegerszeg – Bajánsenye (–Hodoš); Szentgotthárd – Graz) tartozik a GYSEV fennhatósága alá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában