Egüttműködési megállapodás

2 órája

Kiberbűnözés ellen lépnek fel: az online csalások száma ötszörösére nőtt Vasban

Együttműködési megállapodást írtak alá az ELTE SEK és Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetői október 2-án. A kiberbűnözés ellen kívánnak hatékonyabban fellépni - tudtuk meg az ELTE SEK közösségi oldalán megosztott beszámolóból. 2023-ban Vasban ötszörösére nőtt az online térben elkövetett bűncselekmények száma.

Vaol.hu

Az együttműködési megállapodása aláírását követően dr. Pilisi Gábor dandártábornok, Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa és Szidor György, az ELTE IK tudományos és innovációs ügyek dékánhelyettese

Fotó: VN/Kleinhappel Miklós

Dr. Pilisi Gábor dadártábornok, Vas vármegyei r. főkapitány elmondta: az utóbbi időben jelentősen átalakult a bűnözés szerkezete. Vas vármegyében az elmúlt évben ötszörösére nőtt az online térben elkövetett bűncselekmények száma - tudtuk meg az ELTE SEK Facebook-posztjából. Dr. Pilisi Gábor kiemelte, a rendőrségnek alkalmazkodnia kell az új típusú fenyegetésekhez és ehhez szüksége van az infokommunikáció területén folytatott tudományos kutatások és innovációk legfrissebb eredményeire. Ezek az eredmények támogatást nyújtanak a kiberbűnözés elleni küzdelemben.

kiberbűnözés
A fő cél, fellépni a kiberbűnözéssel szemben. Az asztalnál dr. Pilisi Gábor dandártábornok, mellette Fekete Géza, Vas vármegyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes
Fotó: VN/Kleinhappel Miklós

Fekete Géza bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes felidézte, a rendőrség tavaly ősszel létrehozott kibercsoportjával veszi fel a harcot a kiberbűnözőkkel.

Kifejtette, a bűnözés szerkezetében zajló átrendeződés lekövetésére az ország elsőszámú egyetemével kötött együttműködési megállapodás célja a folyamatos információcsere az innovációs tevékenységekkel összhangban az oktatási, a képzési és a tudományos területeken, hogy a rendőrség hatékonyabban léphessen fel a modern bűnözési formák ellen.

Az ELTE hatékonyan segíthet a kiberbűnözés ellen

kiberbűnözés
Az együttműködési megállapodást dr. Pilisi Gábor dandártábornok, Lenkai Nóra rektori biztos és Szidor György, az ELTE IK tudományos és innovációs ügyek dékánhelyettese írta alá október 2-án
Fotó: VN/Kleinhappel Miklós

Szidor György, az ELTE IK tudományos és innovációs ügyek dékánhelyettese emlékeztetett, legyen szó oktatásról vagy kutatásról, az egyetemek egyik legfontosabb feladata a társadalom szolgálata - számolt be az ELTE SEK Facebook-oldalán.

A dékánhelyettes hozzátette, az Informatikai Karnak jelentős szerepe van abban, hogy az ELTE előkelő helyen szerepel a hazai és nemzetközi felsőoktatási rangsorokban, ezért innovációs eredményeivel hatékonyan segítheti a kiberbűnözés elleni küzdelmet.

Előremutató együttműködési megállapodás

Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa a most aláírt együttműködési megállapodás úttörő jellegét hangsúlyozta, hiszen hasonlót az ELTE még nem kötött.

A keretmegállapodás kölcsönös előnyökön alapul, célja egymás segítése, támogatása és fejlesztése. A rektori biztos rámutatott, hogy mindkét fél rendelkezik azokkal az adottságokkal és lehetőségekkel, amelyek lehetővé teszik az együttműködés sikeres megvalósítását és további fejlődését - írták a Facebook-beszámolóban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában