Október 23-ai ünnepség

2 órája

Kondora István: Az igazunkért ma is harcolnunk kell a végsőkig (galériával)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából október 22-én kedden tartották a városi megemlékezést, amely a köztemetőben kezdődött Sárváron. Kondora István ünnepi beszédében hangsúlyozta: Magunkért, az érdekeinkért, az igazunkért ma is harcolnunk kell a végsőkig.

Vaol.hu

Fotó: Benkő Sándor

 Először – az ’56-os forradalom sárvári eseményei során elhunyt - ifjú Fórizs László nemzetőr sírjánál helyezett el koszorút Kondora István polgármester, dr. Máhr Tivadar alpolgármester, valamint dr. Bankits László aljegyző. Majd Török István mártír, a győri forradalmi események résztvevőjének sírjánál koszorúztak a városvezetők a családtagok jelenlétében. Mezőfi Géza rendőrtiszt, ’56-os forradalmár sírjánál is elhelyezték az emlékezés koszorúját. Végezetül - a megtorlás idején Sárvár környékén menekülő és agyonlőtt diákok – Bognár Gábor és Sándor Béla ’56-os mártírok sírjánál rótta le kegyeletét Kondora István, dr. Máhr Tivadar és dr. Bankits László. A koszorúzások sora az Ady Endre utcai 1956-os emléktáblánál folytatódott a Sárvári Koncertfúvószenekar közreműködésével.

Kondora István
Koszorút helyezett el dr. Bankits László aljegyző, Kondora István polgármester és dr. Máhr Tivadar alpolgármester
Fotó: Benkő Sándor

Kondora István: 1956 forradalma a bátorság és hősiesség forradalma

Az ünnepi megemlékezésre megtelt a Kossuth téren. Az ünnep szónoka Kondora István polgármester volt. Mint mondta: 1956 forradalma a bátorság és hősiesség forradalma volt, mert a világ akkor legnagyobb katonai hatalma és magyarországi helytartói ellen harcoltak, akik a legelemibb szabadságot sem adták meg az ország polgárainak.

"A harc, amely végül elbukott, a meg nem alkuvás, és a végsőkig tartó küzdelem példája volt. Példa arra, hogy csak a saját utunkat járhatjuk. Mindenkinek tudni kell, hol a határ a megegyezés és meghunyászkodás között, mert ma is érvényes a gondolat, hogy lehet közös Európát építeni, de csak akkor, ha a célok és a módszerek összeilleszthetők.

Magunkért, az érdekeinkért, az igazunkért ma is harcolnunk kell a végsőkig, és a végén lehet és kell is jó kompromisszumot, jó békét kötni, mert a történelmünk megmutatta, hogy sem Trianonban, sem a II. világháború után Bécsben a mi véleményünket, érdekeinket rajtunk kívül nem képviselte senki.

Ezért mindig előre kell figyelnünk, mégpedig úgy, hogy a hátunk mögött hagyott évtizedeket se felejtsük soha, mert 56 példája mutatja, hogy a saját érdek képviselete mindhalálig érvényes és szükséges" – zárta emlékező beszédét Kondora István.

 

Ünnepi műsort a Szent László Katolikus Általános Iskola diákjai adtak. Felkészítő tanáraik Baráthné Kámán Alexandra és dr. Szalai Ferencné voltak. A díszlet elkészítésében segített Kondorné Bujtor Bernadett és Takács Barnabásné.

A megemlékezés zárásaként a vármegye, a járás és a város vezetői, intézmények, pártok, civil szervezetek képviselői helyezték el koszorújukat Abai Imre, Sárvár díszpolgára, vértanú plébános emléktáblájánál. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában