Látványos jelenség

9 órája

Ma érdemes lesz felnézni, szabad szemmel is látható lesz a Tsuchinshan-ATLAS üstökös

Érdemes lesz október 20-án kémlelni az eget, ugyanis nem mindennapi látványban lehet részünk. Tsuchinshan-ATLAS üstökös szabad szemmel is látható lesz.

Forrás: MTI/Komka Péter

Pénteken, nem sokkal napnyugta után tűnt fel a horizont felett a C/2023 A3 számú Tsuchinshan-ATLAS üstökös, ami az év egyik legcsodálatosabb égi látványossága. Az üstökös vasárnap este várhatóan szabad szemmel is megfigyelhető lesz  - írja a life.hu alapján a Veol.

A Tsuchinshan-ATLAS üstököst vasárnap érdemes figyelni
Forrás: MTI/Komka Péter
A Tsuchinshan-ATLAS üstököst vasárnap érdemes figyelni Forrás: MTI/Komka Péter

A Tsuchinshan-ATLAS üstökös 80 ezer évente tér vissza

A fényes jelenség kedden este 19 órakor már 14 fok magasan, pénteken pedig 21 fokos magasságban volt, a Kígyó csillagképben, így napról napra egyre jobban láthatóvá vált. Észlelés szempontjából az október 20-a, vasárnap este 19 óra ígérkezik a legjobbnak. AA Tsuchinshan-ATLAS üstökös megtalálását ekkor segíti, hogy együttáll majd a Marfik csillaggal, így egy binokulárral egyszerre láthatjuk őket.

A Tsuchinshan-ATLAS üstököst elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték. Szeptember 27-én került napközelségbe, nagyjából a Merkúr pályájához hasonló távolságban. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában