Összefogtak a magyarok

2024.10.09. 20:08

A floridai magyarlakta területeket is tépázza a Milton hurrikán – Exkluzív hírek az USA-ból + fotó egy bedeszkázott házról

Florida államban jelentős magyar közösség él. A Milton elől a part mellett lakók közül sokan az északi államokba menekültek, a középső tájakon, ahol várhatóan szelídül a vihar, kitartanak.

Horváth László

- Magyarországon olyan nagyméretű természeti csapás, mint egy hurrikán pusztítása elképzelhetetlen, felfoghatatlan. Odahaza ilyen jellegű katasztrófa nincs – mondta a vaol.hu-nak  Pazaurek Piros, közép-floridai tiszteletbeli konzul, a HungarianHub elnöke. – A floridai magyarok is követik Milton hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a közösségi médiát. Folyamatosan áramlanak a hírek. Nagy kérdés, hogy maradjanak, és szükség esetén megvédjék az értékeiket, a házukat, vagy mindent hátrahagyva meneküljenek. A házak ablakait bedeszkázták, a vihar okozta áradás ellen homokzsákokkal védekeznek. Mindent összevetve, stresszben élnek, hiszen változó előrejelzések érkeznek a hurrikán erősségéről. Az bizonyos, a hurrikán pusztításának csúcspontja magyar idő szerint csütörtökön reggel várható, kora délutánra pedig, reményeink szerint túl leszünk rajtra. 

Milton
Florida középső részén, az ablakok bedeszkázásával is védekeznek a Milton hurrikán pusztítása ellen

Pazaurek Piros kiemelte, a bajban a magyar közösség a tengerentúlon is összetartó. Az északi államokban élő honiak közül sokan adnak szállást a délről, a part mentéről menekülő magyaroknak, befogadják a családokat. Igaz, Florida keleti részén élők inkább maradnak, úgy vélik, hozzájuk odaérve, már jelentősen csillapodik a hurrikán. 

Florida sűrűn lakott középső részén a hatóságok rendkívüli intézkedésekkel készülnek szerdán az egyelőre a tenger felett haladó, 5-ös erősségű Milton hurrikán partot érésére, több embert elővigyázatosságból ideiglenesen kiköltöztettek az otthonából.

- Tizenhat magyar szervezet fogott össze, gyűjtés indult. Sok magánfelajánlás is érkezett – tette hozzá Pazaurek Piros. 

Két hete is volt egy nagyobb vihar, amely jelentősen érintette a magyarok lakta területeket, hiszen komoly magyar közösség él Florida nyugati részén is. Sokuknak elázott a háza, a bútora, volt olyan vállalkozás, amely elvesztette az értéktárgyait. A Helene hurrikán szerencsére nem követelt magyar áldozatot. 

Bíznak benne, a Milton esetében is így lesz.

Floridában összesen 15, túlnyomóan tengerparti megyében van érvényben kötelező kitelepítési utasítás, ez elsősorban a vízparton hajólakásokban, illetve lakókocsiban, mobilházakban élőkre vonatkozik, mert ezek a lakások nem állnak ellen a várhatóan óránként 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökéseknek.

Milton hurrikán: egy Floridában tartózkodó szombathelyi szemével

Nehéz heteket élnek meg az Amerikai Egyesült Államokbeli Floridában, ugyanis néhány hét különbséggel már a második hurrikán készül lecsapni a félszigetre. Helene jött, látott, pusztított, most pedig érkezik Milton hurrikán. Miamiban tartózkodó olvasónkkal vettük fel a kapcsolatot, aki mesélt eddigi tapasztalatairól.

A hatósági intézkedés több mint 1 millió embert érint. Több megyében önkéntes alapon szólították fel a lakosság egy részét arra, hogy hagyja el otthonát a hurrikán átvonulása idejére, illetve a várható komoly esőzések miatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában