Nyugdíj kalkulátor

3 órája

Ön kiszámolta már, hogy mekkora nyugdíj illeti majd?

A nyugdíjszámítás 2024-ben is erősen foglalkoztatja az embereket, azokat is, akik nem a közeljövőben mennek nyugdíjba. Hogyan tájékozódhatunk, mi vár ránk a nyugdíjas éveinkben? Íme három nyugdíj kalkulátor, amit mindenképpen érdemes kipróbálni.

Vaol.hu

Korábban már közöltünk nyugdíjkisokost, ahol összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, szempontokat, most azonban kipróbáltunk néhány nyugdíj kalkulátort.  A bankmonitor.hu egy olyan nyugdíj kalkulátort kínál, amely arról tájékoztat, hogy egyénileg mennyi lesz az állami nyugdíj, amire lehet majd számítani. Be kell írni az életkort, a nettó jövedelmet és a legmagasabb iskolai végzettséget, és a Számoljunk! gombra kattintva a nyugdíj kalkulátor dolgozni kezd. 

nyugdíj
Kiszámolta már, hogy mekkora összegű nyugdíj érkezik majd, ha nyugdíjba megy?
Fotó: MW-archív

Zöld mezőben jelzi, hogy mekkora összegű lesz várhatóan a havi nyugdíj, piros mezőben pedig odateszi az adatot, hogy ez mennyivel kevesebb, mint a jelenlegi jövedelem. A részletes eredményeket e-mailben elküldik, és ez nem véletlen. Mert ugyanitt feldobják, hogy 

  • szeretném-e tudni, miként tudom pótolni a kieső összeget? 
  • Szeretném-e tudni azt, hogy milyen nyugdíj előtakarékossági megoldás a legkedvezőbb számomra?
  •  Azt a lényeges kérdést is felteszik, hogy szeretném-e tudni, hogy az állam mennyivel járulhat hozzá a megtakarításaimhoz? 

Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz – márpedig igen, hiszen ki ne akarna tájékozódni – akkor kérhetem a részletes eredményt, egy független szakértő dolgozik rajta. Ehhez meg kell adni a nevet, a telefonszámot, az e-mail címet és a településnevet, ahol lakom.

Az egyszerű állami nyugdíj kalkulátor a nyugdíjmaskeppen.hu felületen elérhető, megközelítően pontos becsléssel számolnak.  Egy születésnapi torta képe alatt beállíthatom az életkoromat, egy papírpénzzel tele pénztárca rajza alatt a nettó jövedelmemet. A harmadik művelet már a „Kiszámolom” gomb megnyomása után máris kapjuk az eredményt: 65 éves koromban mekkora lesz a nyugdíj várható összege mai értéken. Ez a jelenlegi nettó jövedelem 59,3 százaléka. Ez a nyugdíj kalkulátor is ideteszi rögtön a figyelemfelhívó összeget: mekkora lesz a különbség a ma kapott havi bevétel és a jövőbeli várható havi bevétel között. Megpróbálhatjuk felmérni, hogy ez mekkora életszínvonal csökkenést jelent majd. Egy fotelben helyet foglaló, laptoppal a kezében üldögélő szakállas alak képe alatt egy fontos gomb: „Ugrás a részletes elemzésre”. Az oldalon belemehetünk azokba a kérdésekbe, hogy mekkora összeget kell félretenni havonta ahhoz, hogy tartalékot képezzünk a majdani állami nyugdíj mellé, és igyekezzünk fenntartani a meglévő életszínvonalunkat. A tájékoztatás szerint ma Magyarországon hetven féle nyugdíj megtakarítás létezik, ezek között óriásiak a különbségek. Tovább lépkedve az opciók között, azt is megtudhatjuk, hogy egyénileg melyik a legjobb nyugdíj megtakarítás, és lehet kérni tanácsadót, szakértői segítséget.

 

Messzi-messzi galaxisnak tűnik, de egyszer csak a körmünkre ég: mekkora lesz a nyugdíj?!

Az nn.hu nyugdíj kalkulátor három adat alapján számítja ki a várható öregségi nyugdíj összegét, és azt is megsaccolja, mekkora lesz a kieső bevétel. Be kell írni az érdeklődő nemét, az életkorát és a havi nettó jövedelmét. Ez az oldal is az előtakarékosság szükségessége felé veszi az irányt: ha megadjuk, mekkora összeget tudnánk félretenni havonta, a nyugdíj kalkulátor kiszámolna, mennyi megtakarításom lesz a nyugdíjkorhatárhoz érve egy bizonyos nyugdíjbiztosítás révén. Amíg mindezen végig vezetjük a gondolatainkat, megvilágosodhatunk: távolinak látszik, de már most valós probléma, hogy mekkora lesz nyugdíj.

Hajrá! Számoljunk! Tegyük meg a szükséges lépéseket!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában