Tárlatnyitó

5 órája

Meteoritok: Geszler Mária Garzuly családtörténete a Szombathelyi Képtárban

Október 18-án, pénteken Meteoritok – Geszler Mária Garzuly porcelánalkotásai és családtörténeti gyűjteménye címmel kiállítás a Szombathelyi Képtárban.

Vaol.hu

A felvétel 2017 decemberében készült a Szombathelyi Képtárban, Geszler Mária akkor kötettel jelentkezett

Fotó: VN-archív/Nagy Jácint

Geszler Mária Garzuly Kossuth-díjas keramikusművész 1966-tól alkot Szombathelyen, műveit magyar és nemzetközi köz- és magángyűjtemények őrzik. 2023-ban közel ötven kerámiát ajándékozott Szombathely városának. 

Geszler Mária a képtárban
Fotó: VN-archív/Nagy Jácint

A képtárban október 18-án nyíló életműkiállítás az ajándékozott kerámiákon kívül a képtárban, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban és a család tulajdonában megtalálható alkotásokra épít. A művész családjában a zene kiemelt jelentőséggel bír, a tárlaton családtörténeti dokumentumokat – kéziratok, levelek, fotók, kották – is kiállítanak. Geszler Mária gyermekei közül Garzuly Gábor grafikái, valamint orvosprofesszor férje, Garzuly Ferenc tudományos és szépirodalmi könyveit is bemutatjuk. A komplex családtörténetből kirajzolódó keramikus életút egy több generációs művészcsaládot mutat be, amelynek fókuszában Geszler Mária művészete áll. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában