Vetítés

2024.10.10. 10:00

Verseket a vászonra - Szendrői Csaba szövegeit filmesítették meg a Művészetisek - fotók

A dalszerzők napján beszélgetéssel, dedikálással és filmvetítéssel hozta el szerzői estjét Szombathelyre Szendrői Csaba, a magyar alternatív szcénában megkerülhetetlen Elefánt frontembere.

Szemes Dániel

Fotó: Szemes Dániel

A szombathelyi gyökerekkel rendelkező, egyébként 2011 óta létező formáció az elmúlt években a magyar alternatív berkeiben népszerű név lett. Az énekes, Szendrői Csaba pedig nem csak a zenekar élén, hanem mint önálló szerző is publikál. Kedden, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziummal és Technikummal közösen hozta el szerzői estjét az Savaria Mozi Hildebrand István termébe, Muszáj lenne címmel - utalva ezzel első kötetére.

Szendrői Csaba
Nagy Róbert DLA, Szendrői Csaba és Vágvölgyi András a Savaria moziban.
Fotó: Szemes Dániel

Az est első felében Szendrői Csabával Vágvölgyi András és Nagy Róbert DLA, a Művészeti mozgókép-animáció szakos tanárai beszélgettek kötetlenül írásról, versekről, alkotásról és persze a szombathelyi évekről. A közel egy órás beszélgetésbe pedig sok minden belefért: szárnybontogatás és találkozás az irodalommal, Petőfi, Pilinszky, Woody Allen, Akkezdet Phiai. Szóba kerültek az iskolai zenekarok és persze az Elefánt alakulásának időszaka is. Csaba őszintén mesélt az alkotás folyamatáról, versírásról, valamint előadókról és művészekről, akik hatással voltak vagy vannak rá rá. Végül pedig a frissen megjelent Féyn kettő című kötet is előkerült, melyből az Ima II. című verset meg is hallgathatta a közönség a szerző előadásában.

Húsz kisfilm ölelte fel Szendrői Csaba és az Elefánt munkásságát a filmvásznon

A folytatásban közel húsz kisfilm ölelte fel Szendrői Csaba és az Elefánt munkásságát a filmvásznon - ezek közül nem egy nyert már díjat országos szinten, kettő pedig jelenleg is nemzetközi versenyen szerepel. A munkák nagy részét a Művészeti diákfilmes műhelyének növendékei hozták, és láthattunk alkotásokat a Soproni Egyetem tervezőgrafikus, valamint a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem művészeti szakos hallgatóitól is. 

- A 2019/20-as tanévben került be először Szendrői Csaba munkássága a mozgókép-animációtervező szak diákjainak feladatai közé, az apropó pedig Csaba első verseskötetének 2019-es megjelenése volt – tudtuk meg Vágvölgyi Andrástól, a mozgókép-animációs munkaközösség-vezetőjétől. Végül annyira jó munkák születtek, hogy többször is visszatért az elmúlt években a feladat, legutóbb az előző tanév során. Vágvölgyi András elmondta: a tanulók szabadon választott technikával, megszabások nélkül vihették vászonra a szerző egy-egy versét vagy akár több írást is összegyúrva, egyben értelmezve, és a munkák között akad olyan is, amely egész kötetet ölel fel, népszerűsít. 

A látott alkotások közül három film pedig videoklipként készült az Elefánt különböző dalaihoz. Noha a tanulók szabadon választhattak, hogy milyen formában dolgozzák fel a műveket, a többség az animáció készítése mellett döntött. Ezen belül pedig számos technika képviseltette magát a tárgyanimációs megoldásokon keresztül egészen a 3D animációkig. Szendrői Csabát a vetítés után kérdeztük.

- Zavarba ejtő és megható volt látni a filmeket. Nagyon fura érzés, hogy az ember csinál valamit, az eljut valahova, és aztán egy másik ember komplex gondolkodásával kiad egy harmadikat. Kevés embernek adatik meg az, hogy így találkozzon önmagával, egy ilyen tükörben, ami jelen esetben egy másik ember – mondta.

Nem ez az első alkalom, hogy hazai szerzők írásait adaptálják a művészeti filmesei. Korábban a A.E. Bizottság zenekarból is ismert feLugossy László képzőművész több kötetét dolgozták fel. 2017-ben pedig a szintén szombathelyi kötődésű Dragomán György Vasvonó című novellája szolgált alapul az iskola diákjainak. A videoklip készítés sem ismeretlen terep, hiszen szintén 2017-ben szombathelyi kötődésű előadóknak készültek videók, akkor Marton Viki, az Eticatt és az Újvilág Utca is szerepelt a felhozatalban.

A záróakkordot pedig a fotózkodás és dedikálás adta, amelynek során ismét megvillant a kreativitás. Akadt, aki papír zsebkendőt íratott alá, de volt olyan is, aki egy dedikált nagybőgő kottát vitt haza emlékül az estéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában