Kosárlabda

2024.07.29. 07:00

Váradi Benedek: csak a Falco! - Két sikeres légiós szezon után tért haza a válogatott irányító

Váradi Benedek két légiósként eltöltött sikeres szezon után tért vissza nevelőegyesületébe – 2+1 évre szóló szerződést írt alá a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely NB I.-es kosárcsapatához.

Tóth Gábor

Forrás: VN/archív

Fotó: Unger Tamás

A Falco saját nevelésű válogatott játékosa az előző két szezont légiósként játszotta le: előbb a litván Rytas Vilnius, majd a lengyel Trefl Sopot csapatát erősítette. A Vilnius mezében bajnoki döntőt játszott, de be kellett érnie az ezüstéremmel – 43 bajnokin lépett pályára, 17,7 percet, 6,7 pontot, 2,4 lepattanót, 2,3 gólpasszt átlagolt. A Bajnokok Ligájában 15 meccsen segítette csapatát (16,7 perc, 5,5 pont, 2,5 lepattanó, 1,4 gólpassz). A Trefl Sopot gárdájával aztán már felért a csúcsra: lengyel bajnoki címet nyert! A lengyel bajnokságban 9 pontot, 3,9 lepattanót, 5,1 gólpasszt átlagolt. Komoly meglepetésként hatott, hogy két ilyen jól sikerült légiós  szezon után Váradi Benedek visszatért Magyarországra, és igent mondott a Falco hívó szavára.

– Mindig is szerettem volna kipróbálni magam légiósként, örülök, hogy ez az álmom teljesült – fogalmazott Váradi Benedek, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely bajnoki címvédő kosárcsapatának régi-új irányítója. – Nem tagadom, az első hónapokban nem volt könnyű. Litvániában első számú sportág a kosárlabda, ráadásul a Rytas élcsapat, minden meccsen a győzelemre tör – elképzelhető, hogy mekkora nyomás nehezedik a játékosokra, a szakmai stáb tagjaira. De megbirkóztam a feladattal, sikerült beilleszkednem, és hasznos tagja lettem a csapatnak. A BL-ben bejutottunk a TOP 16-ban, a bajnokságban döntőt játszottunk - kis hiányérzet maradt bennem, mert bár roppant közel volt a bajnoki arany, mégsem jött össze. Fizikális, gyors volt a játék, rendkívül sok jól dobó, magas játékost vonultattak fel a csapatok – nagyon figyelni kellett a védekezésre, a taktikára. 

Jól éreztem magam Litvániában. Lengyelországban aztán egy új szemlélettel találkoztam – mind a pályán, mind a civil életben. A lengyel bajnokság nagyon hosszú, évről évre, de akár szezon közben is változnak az erőviszonyok – soha nincs igazi favorit csapat. Senki ellen nem mehetsz biztosra, a hazai pálya sem jelent mindig előnyt. Kaotikus szezon volt, sok meccsel, sok végletekig kiélezett összecsapással. A kupából viszonylag korán kiestünk, de a bajnokságban kárpótoltuk magunkat, a szurkolóinkat egy sírból visszahozott bajnoki arannyal – 1-3-as hátrányból fordítottunk, és nyertük meg a bajnoki finálét 4-3-ra! Mind egyéni, mind csapat szinten jó szezont futottam – sokat játszottam. Tökéletes volt a kapcsolatom a csapattársakkal, a szurkolókkal, a klub munkatársaival – és nagyon őszinte viszonyban voltam a korábbi NBA-bajnok horvát edzővel, Zan Tabakkal. A litván ezüst-, és a lengyel aranyérem is szépen csillog – amikor belevágtam a légióskodásba, nem gondoltam, hogy ilyen eredményeket tudok elérni.

– A legtöbb európai bajnokság már régen véget ért, amikor a lengyel még tartott – folytatta Váradi Benedek. – Már akkor érkeztek felém megkeresések, de arra kértünk mindenkit a menedzseremmel, hogy legyenek türelemmel. Marasztaltak a Trefl Sopotnál, kerestek európai csapatok, és több ajánlatot kaptam Magyarországról is – anyagilag kedvezőbb feltételekkel, mint amit a Falco kínált. Ugyanakkor nekem a Falco volt az első számú opció. Remekül működik a Falco-projekt, évről évre komolyak a célok a klubnál, és most már nemzetközi porondon is számolni kell a csapattal. Gyorsan megegyeztünk a közös folytatásról. De az is közre játszott a döntésemben, hogy az elmúlt két évem elég mozgalmasra, kaotikusra sikeredett, alig-alig találkoztam a családommal, a szeretteimmel, a barátaimmal – hiányzott Szombathely. Hamarosan 30 éves leszek, vágyom már az állandóságra. A nyáron egy kicsit szusszantam, de már edzésbe álltam – és rendbe raktam azokat a kisebb sérüléseket, amikre az elmúlt időszak feszített tempója mellett nem volt lehetőségem. Szeretném tökéletes állapotban elkezdni a felkészülést a Falcóval. Érzésem szerint az elmúlt két évben jobb, tapasztaltabb kosárlabdázó lettem, és emberileg is fejlődtem. Örülök, hogy kipróbáltam magam légiósként. De most már csak a Falcóra koncentrálok, 2+1 éves szerződést írtam alá, ez is jelzi, hogy mennyire elkötelezett vagyok a klub iránt.

– Meggyőződésem, hogy minőségi csapatba térek haza, amely mindkét hazai fronton harcban lesz a végső győzelemért – jelezte Váradi Benedek. – Ráadásul csupa ismerős arc vesz körül: a legtöbbekkel játszottam együtt, a többiek ellen pedig pályára léptem. Egyedül Tibyt nem ismerem, de ez sem igaz igazán, mert amikor csak tehettem néztem a Falco meccseit, tisztában vagyok Tiby játékával, stílusával. Örülök, hogy a Falco rendszeres szereplője a Bajnokok Ligájának, jó lenne még egy kört menni a play-inbe, és utánna majd lehet beszélni arról, hogy a TOP 16-ba mennyi esélyünk lesz bejutni- ami ugye már sikerült nekem a Falcóval, és a Vilnius gárdájával is. Motivált vagyok, várom már a felkészülési időszakot, a társakat - és alig várom, hogy kezdődjön a szezon!

Érdekesség, hogy Váradi Benedek – a Falco hivatalos honlapjának statisztikái szerint – eddig 388-szor öltötte magára a sárga-fekete mezt, így Kálmán László (661 mérkőzés) és Pankár Tibor (472 mérkőzés) mögött harmadik a klub örökranglistáján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában