Paralimpia

2024.09.03. 17:30

A háttérből drukkol Ekler Lucának a családja

A legszűkebb családi kör sok baráttal kiegészülve szurkol a TFSE atlétájának, a Szombathelyen is nevelkedett Ekler Lucának a sikeréért.

Sütő Dániel

Ekler Luca legkisebb testvére Botond, édesanyja, édesapja és két nagymamája követi a helyszínen az eseményeket. Ez a legszűkebb családi kör szurkol Párizsban a TFSE atlétájának, valamint sok barát szorít Lucának a paralimpián.  

Ekler Lucáék
Ekler Luca családjával
Fotó: © Unger Tamás

Együtt szurkolnak a Szombathelyen is nevelkedett Ekler Lucának a sikeréért

- Hihetetlen érdeklődés övezi az eseményt, mi ugyebár az atlétika helyszínén, a  stadionban vagyunk érdekeltek öt alkalommal, amibő kettők már lezajlott, a 100 méter előfutama és döntője - adott tájékoztatást a paralimpia helyszínéről Ekler József, Luca édesapja. - Csütörtökön következik a távolugrás, majd zárásként a 400 méter selejtezője és döntője. Az eddigi két alkalommal, amikor a stadionban voltunk, kivétel nélkül telt házzal zajlottak a versenyek, azaz 80 ezren foglaltak helyet a Stade de France-ban. Paraatlétaként ilyen helyszínen versenyezni egészen felemelő, csodálatos érzés lehet.   

Luca édesapja azt is elárulta, hogy az olimpiai faluval, illetve a Stade de France-szal pont ellentétes irányban foglaltak szállást, mivel azt a környéket kellőképpen biztonságosnak jelölték meg.

- Durván egy órát kell utaznunk tömegközlekedéssel a stadionig - folytatta Ekler József. - Iszonyatosan be van biztosítva minden, a katonaság és a rendőrség fegyveres erői több ponton őrzik és felügyelik a rendet, gyanítom, ugyanazt a biztonsági szintet tartják fenn, amit az olimpia is megkívánt. 

Ekler József Lucával kapcsolatban elmondta, érthető volt az atléta csalódottsága a 100 méter döntője után, mert bízott abban, hogy ha egyéni csúcsot tud elérni, akkor még talán a dobogóra is odaér. Dehát nagyon megerősödött a mezőny. 

- A 100 méter lezárultával pedig már csak a távolugrásra, a fő számára koncentrált - fogalmazott a családfő. - Ott a 100 méter után tudtunk vele találkozni, majd szurkolt ő is honfitársainak. Ezt a három napot meg akartuk neki hagyni, hogy tudjon készülni, edzeni a távolugrásra. Személyesen nem is találkoztunk azóta, csak a közösségi médián keresztül beszélgetünk vele, nem akarjuk zargatni.    

Eklerék 15-20 km közötti távokat tesznek meg nap mint nap a francia fővárosban, számos híres helyszínt kerestek már fel eddig. A különféle szemet gyönyörködtető parkokban, kertekben tribünök magasodnak, mindenhol a sport játssza a főszerepet. A kulináris versenyhelyszíneket hatalmas deszkapalánkok veszik körül.

- Tökéletes a szervezés, mindenhol kedvesen mosolygó segítők álltak rendelkezésünkre, minden nagyobb közlekedési csomópontnál kihelyezett táblák mutatjuk a haladási irányt az egyes versenyhelyszínekre, tehát a magas szintű szervezettségről csak jókat lehet mondani - zárta szavait Ekler József.

Jön a bűvös csütörtök!

Ekler Luca csütörtökön, azaz ma a tervek szerint 10.04-kor versenyez legerősebb számában, a távolugrásban, amelyben nem mellékesen ő a paralimpiai címvédő. Három évvel ezelőtt Tokióban már elsőre megjavította saját, 5,51-es világcsúcsát, 5,60 métert ugrott, ezzel nagy fölénnyel vezetett. Második kísérlete érvénytelen volt, harmadikra ismét javított a rekordon, 5,63-at ért el – sikerét egyetlen ellenfele sem veszélyeztette. Luca nagy álma, hogy elérje a hat métert. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában