Párizs 2024

2024.09.05. 09:57

Ekler Luca immár kétszeres paralimpiai bajnok!

Ekler Luca a női T38-as távolugrás csütörtöki döntőjében toronymagasan nőtt a mezőny fölé a párizsi paralimpián.

Sütő Dániel

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az egykor Szombathelyen is nevelkedett, jelenleg a TFSE színeit képviselő atléta szombaton ötödik lett a 100 méteres síkfutás döntőjében. Ekler Luca csütörtökön délelőtt 10.04-től fő számában a távolugrásban paralimpiai bajnoki címvédésre készült. 

Ekler Luca
Ekler Luca megvédte a címét
Fotó: Szabó Miklós / Forrás: NS

Tudósítás:

Első kör

Az időjárási körülmények nem túl ideálisak, hiszen szakad az eső Párizsban, és bár a vizet felitatták a verseny elején a futópályán, mire Luca sorra került, az eső ismét eláztatta a pályát. Mindenesetre eddig Luca uralja a versenyt, első nekifutásra rögtön egyéni csúcsot ugrott 5.52 méterrel. Mint ismert ő tartja T38-as kategóriában a paralimpiai- (5.63) és a világrekordot (5.82) is női távolugrásban. Csak hogy érzékeltessük, mekkora Luca fölénye, az első kör után senki sem tudott 5 méter fölé ugrani, csak a TFSE atlétája. Mögötte a brit Olivia Breen áll, aki épphogy lecsúszott az 5 méterről (4,99). 

Második kör

Guimaraes volt az egyetlen az első körben, aki nem tudott érvényeset ugrani, második nekifutásra azonban már javítottt (4.30). Utána viszont rendre rontott mindenki, illetve a finn Berg belépett, így az ő ugrását le sem mérték. Lucának viszont sikerült javítania, négy századdal 5.56 méterrel szárnyalta túl első körös eredményét. Eddig minden túlzás nélkül állíthatjuk, Luca csak saját magával versenyez. A helyzet tehát mit sem változott, míg Luca a 6 métert igyekszik ostromolni, a többieknek az 5 méter elérése is komoly kihívást jelent.  

Harmadik kör

Az eső mintha elállt volna, de mindenesetre ereje biztosan alább hagyott, ugyanis nincs már víz alatt a futópálya. Ez az eredményeken is tetten érhető, hiszen a német Moos és a kínai Chen is közelebb került az 5 méterhez. Előbbi 4.90-t, utóbbi 4.98-t ugrott. Luca ebben a körben kicsit rácsúszott a vonalra, így hiába landolt 6 méter környékén, ugrását érvénytelenítették. A verseny féltávjánál senki sem szorongatja a TFSE atlétáját, innentől már csak a legjobb 8 folytathatja. 

Negyedik kör 

A kolumbiai Palomeque Moreno is becsülettel támadja az 5 métert, 4.74-gyel kezdett, aztán 4.89-t, majd 4.86-t ugrott, míg ebben a körben 4.99-ig repült, akárcsak Breen az első fordulóban. Kissé nehézkessé, darabossá vált a versenyszám a sok megszakítás miatt. Luca ezúttal sem tudott javítani, ismét belépett. Az élen a helyzet változatlan, Luca toronymagasan vezet, mögötte a brit Breen és a kolumbiai Palomeque Moreno áll, mindketten az előbb említett 4.99-es ugrásukkal.  

Ötödik kör

A német Moos tudott javítani egyedül ebben a körben, 4.93 méteres ugrása azonban még kevés a dobogóhoz. Luca próbálja feszegetni a határokat a 6 méterért, egyelőre nem jön ki az a bizonyos utolsó lépés, ezúttal is érvénytelent ugrott az egykor Szombathelyen nevelkedett TFSE-atléta. Jöhet az utolsó kör, nehéz elképzelni, hogy ebben a mezőnyben bárki megszorongathatja Lucát. 

Hatodik kör

Hoppá! Nele Moos utolsó nekifutásra átlépte a bűvös 5 métert, egészen pontosan 5.13-t ért el, amivel feljött Luca mögött a második helyre. A magyar lány ugrása előtt eldőlt - de már mikor - hogy ezúttal sem jelentenek rá komoly veszélyt riválisai. Utolsó nekifutásra is belépett ugyan, de kit érdekel ez már... 

Ekler Luca kétszeres paralimpiai bajnok a T38-as női távolugrásban! 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában