Időben tudatosítják: az egészség érték

2021.01.19. 11:30

Csuk Zsuzsannát az év védőnőjének választották

A hétből kettő kategóriában – iskola védőnő és nagyváros – is Vas megyébe került Az év védőnője 2020 díj. A járványügyi helyzetre tekintettel a Magyar Védőnők Egyesülete Központi Irodájában, szűk körben adták át az elismeréseket. A két szombathelyi díjazott közül elsőként Csuk Zsuzsanna iskolavédőnőt mutatjuk be olvasóinknak.

Tóth Kata

20210118 Csuk Zsuzsanna év védőnője, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

A Magyar Védőnők Egyesülete 2011 óta minden évben olyan védőnőknek adományozza a díjat, akiket a családok, kollégák, diákok, munkáltatók, a szakfelügyelet és a szakmai zsűri is érdemesnek tart arra. A beérkezett jelölések és történetek alapján azt az áldozatos munkát szeretnék bemutatni, amelyet a védőnők a lakosság egészségének megőrzéséért végeznek.

Csuk Zsuzsannát munkáltatója, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete terjesztette fel a díjra. Mint mondja, az alapfeladatain túl végzett tevékenységei miatt gondoltak rá: ő a 2007-ben alakult Szombathelyiek Egészségéért Egyesület egyik alapítója és titkára. Az egyesület a lakosságnak szervez egészségtudatosságot fejlesztő programokat. Jelentős szerep jutott nekik az Egészségfejlesztési Iroda elődjeként működő Prevenciós Ház programokkal való megtöltésében. Csak néhány példa: szűréseket szerveztek óvodapedagógusoknak, általános és középiskolai pedagógusoknak, ezenkívül egészségnapokat is rendeztek. A járványhelyzetben is aktívak maradtak: októberben nőknek szóló kisfilmet forgattak a mellrák elleni küzdelemről; novemberben pedig a férfiakat szólították meg.

A városban 14 iskolavédőnő dolgozik, tevékenységüknek része a prevenció – a szűrővizsgálatok –, valamint az egészségfejlesztés. Az ifjúság-egészségügyi gondozásban biztosítják a szűrővizsgálatokat és a beiskolázás előtti vizsgálatokat is. Az iskolaorvos feladata a gyermekek egészségi állapotának vizsgálata és nyomon követése. A vizsgálatokat a védőnő készíti elő. A szakmai képzésekhez kapcsolódóan a kizáró okok vagy esetleges betegségek is kiderülhetnek a vizsgálatokon. A másik nagy pillér az egészségfejlesztés. Zsuzsa úgy fogalmaz: a kamaszokban a felnőtt korban elvárt tudatosságot ébresztgetik, megalapozzák az egészség-érték szemléletet. Zsuzsanna a Kisalföldi ASZC Herman Ottó Technikuma, az Élelmiszeripari és Földmérési Technikum és a PTE-SZESZI iskolavédőnője, most 983 diák tartozik hozzá. Egy átlagos munkahéten létszámarányosan heti egy vagy két napot tölt az iskolákban – van idő egyéni tanácsadásra, gondozásra, egészségfejlesztésre is a szűrővizsgálatok mellett.

Tavaly tavasz óta némileg át kellett szervezniük a munkájukat. Új elemként olyan egészségfejlesztést vezettek be, amit terveznek megtartani: a tavaszi testébresztés online segítését, az osztályfőnök felé a Coviddal kapcsolatos ismeretterjesztést, az aktuális járványügyi óvintézkedések közvetítését és lelki tanácsadást a diákok támogatására. Májusra az alkalmassági vizsgálatokat már meg tudták szervezni – előzetesen a szülőknek kérdőívet állítottak össze, így ért véget a tanév. Nem veszítették el a kapcsolatot a szülőkkel, a diákokkal, az osztályfőnökökkel, a tanárokkal sem. Nem engedték el a kezüket, mondja Zsuzsanna, aki a jelenléti oktatásra való felkészülést és a gyakorlatra járók vizsgálatát említi következő feladatként. Az egészségfejlesztésben pedig: ami eddig offline működött, azt kell átszervezni, újragondolni az online térbe.

Amikor sikerül eljutnia egy diákhoz, egy osztályhoz, amikor egy tanórán fontosnak tartott üzenetet ad át, megfogadják egy tanácsát, megtisztelik a bizalmukkal, azt érzi, feltétlenül érdemes volt a védőnői hivatást választania. A díj megtiszteltetés, kollégáitól is hatalmas elismerés – ezúton is köszöni a szavazatokat.

Kiemelt képünkön: Csuk Zsuzsanna: amikor megfogadják egy tanácsát, megtisztelik a bizalmukkal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában