Hétvége

2024.05.12. 07:00

Örvös, a viszáki "polgárőr" kuvasz - fotók

Hat éve tartozik az őrségi település polgárőrségének állományába az a kuvasz, mely egy országos program keretében került Viszákra. Ez a kutyafajta egyébként 2017 óta a Hungarikumok Gyűjteményét is gazdagítja.

Horváth Zoltán Szabolcs

Örvös decemberben lesz hétéves, de gazdája szerint még most is sokszor olyan, mint egy kölyökkutya

Fotó: Szendi Péter

A kuvasz lényegében az egyik legrégibb, legismertebb magyar pásztorkutya, mely a történelmi leírások alapján a népvándorlás idején érkezett őseinkkel a Kárpát-medencébe, mint a nyájak nagy testű, erős felépítésű, félelmet nem ismerő védelmezője. Ám voltak olyan történelmi korok, amikor vadászatra is használták farkasok, bölények, vaddisznók ellenében. Ennek pedig az volt az oka, hogy lényegében ez a kutyafajta a feladatát tűzön-vízen keresztül is végrehajtja, a meghátrálást pedig még hírből sem igen ismeri. Sajnos idővel egyre kevesebb szerepet, feladatot kaptak ezek a remek ebek, manapság pedig leginkább a fajta megmentésére kell koncentrálni. 

– Azt szeretnénk elérni, hogy a kuvaszok ismét a magyar életmód részévé váljanak. Jó lenne, ha a magyar udvarokon magyar kutyafajták „teljesítenének szolgálatot”. Nálunk például mindig is ez volt a bevett szokás: tartottunk pulit, komondort, most pedig egy kuvasz és mudi végzi a feladatait. A célunk egyébként az volt, hogy a kilenc magyar kutyafajtát népszerűsítsük – adott tájékoztatást a jelenlegi helyzetről V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, a Hungarikum Bizottság tagja. Hozzátette: az állami tulajdonú társaságoknál, nemzeti parkoknál ildomos lenne, ha ezen fajták közül választanának, ha őrzésről, védelemről lenne szó. 

– Fontos, hogy a kuvasz jó genetikai állományának megtartása előtérbe kerüljön. Ehhez pedig arra lenne szükség, hogy minél többen tartsák ezt a kutyafajtát. Ne legyen belterjesség. Meggyőződésem, hogy számos olyan hiedelem forog velük kapcsolatban közszájon, ami méltatlan. A problémák gyökere szerintem a rossz gazdákban és a nem megfelelő tartási körülményekben rejlik – fogalmazott a Vas vármegyei országgyűlési képviselő, aki természetesen kitért arra is, hogy miért kerültek kuvaszok a polgárőrség kötelékébe. – A célunk ezzel a programmal is a kuvaszok népszerűsítése volt. Egyébként a két világháború között a csendőrség is rendszerbe akarta őket emelni. Ma is alkalmas arra, hogy bűnmegelőzési feladatokat végezzen. Természetesen ehhez megfelelő vizsgákra van szükségük. 

De én például Dunakeszin a rendőrségi kiképzőtelepen láttam olyan bemutatót, amikor egy kuvasz a németjuhászokhoz hasonlóan átugrott egy lángoló karikán. Emellett pedig szerintem a legszebb kutyafajta, számomra nem létezik méltóságteljesebb, büszkébb kutya, mely már a megjelenésével is erőt, tekintélyt sugároz – zárta szavait V. Németh Zsolt. A vasi polgárőr egyesületek közül egyedül a viszákiaknál teljesít szolgálatot egy kuvasz, aki Simon Zsolt hűséges társa. – A kuvaszunk szuka és Örvös névre hallgat. 

December 29-én lesz hétéves, nálunk pedig 2018 tavasza óta van. A fajtájához képest egy nagyon nyugodt, mondhatni, barátságos kutya, de én úgy tartom, hogy minden eb olyan lesz, amilyennek a gazdája neveli – fogott Örvös bemutatásába a Viszáki Polgárőrség első embere, aki a továbbiakban arra is kitért, hogy a kuvaszok már a megjelenésükkel alkalmasak arra, hogy visszatartsák az esetleges bűnelkövetőket. – Nekem gyermekkoromban is volt kuvaszom, aztán viszont rottweilerekre váltottam. Nagyon szívesen tértem vissza a kuvasz tartásához, mert pozitív emlékeim fűződtek hozzá. Szerintem is figyelnünk kellene a fajta megőrzésére, mert tényleg komoly értéket képviselnek. Amúgy Örvös sok foglalkozást igényel: szeret mozogni, sétálni, játszani. Szinte még most is olyan, mint egy kölyökkutya. 

De a falubeliek így is megtartják tőle a kétlépésnyi távolságot, mert azért tényleg egy szép nagy kutya – fejezte be a helyzet ismertetését Simon Zsolt, aki a beszélgetés végén egy rövid bemutatót is prezentált Örvössel. A kutya pedig minden parancsszavának engedelmeskedett, látszott, hogy bízik a gazdájában, akinek rendszeresen kiosztott egy-két pacsit is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában