Helyzetkép

2024.09.15. 12:30

Lesz-e árvíz, mekkora a Rába vízszintje? - Szentgotthárdon jártunk vasárnap délelőtt - videó

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere higgadtan elemezte a helyzetet vasárnap délelőtt ottjártunkkor. A Rába folyón és a környéken megfelelő a felkészültség.

Gombos Kálmán

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere mutatja a Rába vízállását vasárnap délelőtt

Fotó: Szendi Péter

Vasárnap reggel kapott értesítést a Rába partján Huszár Gábor polgármester, miszerint a korábban egyeztetett ciszterci találkozót nem tartják meg. Ez Ausztriában, a Bécs melletti Heiligenkreuz-ban lett volna. Elmaradásának az oka az ítéletidő, ami most azt a területet, Alsó-Ausztriát sújtja. És ami Vas vármegyét találta volna telibe, és amire gőzerővel készültek a szakemberek egész hétvégén. A sors így hozta, hogy vármegyénket elkerülte, és ott csapott le…

Rába
Huszár Gábor polgármester higgadtan értékelte a vasárnapi helyzetet a Rába szentgotthárdi szakaszánál
Fotó: © Szendi Péter

A Rába környékén jól felkészültek

Huszár Gábor elmondta lapunknak: Folyamatosan nyomon követik az osztrák adatokat, amikből még mindig az látszik, hogy egyáltalán nincs baj. A Feldbach-ból érkező adatok alapján úgy becsüli, hogy most egy intenzív időszak jön, akár óránként fél méternyi emelkedéssel. De „330-350 cm között fogunk maradni, ez majdnem egészen biztos” – vélte.

A kritikus szinten lévő csappantyúkat lezárták, de csak a biztonság kedvéért. Merthogy ezeket igazából csak három méter feletti vízállásnál kellene – osztotta meg velünk. Elsősorban a gimnázium alatti rész a kritikus, illetve Rábatótfalu nyugati része. Homokzsákokkal felkészültek ugyan, de tapasztalatai alapján összességében úgy véli, hogy jól működnek az árvízvédelmi rendszerek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában