Ez történt vasárnap

2024.09.15. 11:02

Tombolt Boris, ítéletidő Vasban: rengeteg riasztás, áramszünetek, helyzet a Rábán - vasárnapi összefoglaló

Ítéletidőt eredményezett a mediterrán ciklon Vas vármegyében, folyamatosan frissülő cikkünkben összegyűjtjük a vasárnapi történéseket.

Vaol.hu

Forrás: vaol.hu

18.30 - V. Németh Zsolt Szentgotthárdon számolt be az aktuális helyzetről

17.00 - Nem indulnak Ausztriába vonatok Magyarországról

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vasárnap délutáni tájékoztatása szerint, vasárnap 18 órától várhatóan hétfő éjfélig az ÖBB leállítja a vasúti közlekedést Hegyeshalom és Bécs között is, a vonatok pótlására pedig nincs lehetőség.

14.45 - Mintegy 600 vasi háztartásban részlegesen vagy teljesen szünetel az áramellátás

Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke videóbejegyzésben adott tájékoztatást a vasi helyzetről. Délelőtt több, mint 1000 vasi háztartásban részlegesen vagy teljesen szünetelt áramellátás - tudtuk meg. Délutánra javult a helyzet.

14.00 - Mi várható a Rába vasi szakaszán? - Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatott

Több mint félezer vízügyes érkezett a védekezéshez az északi és nyugati országrészbe, 30 műszaki irányító pedig az önkormányzatokat segíti - tudtuk meg az Országos Vízügyi Igazgatóság vasárnapi közleményéből. A Rába vízügyi helyzetéről is írtak.

13.20 - Tűzoltó halt meg bevetés közben Ausztriában, egyre drámaibb a katasztrófahelyzet

Vasárnap reggel már egész Alsó-Ausztriát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították az esőzések miatt. Drámai a helyzet, egy tűzoltó életét vesztette az árvízvédelmi bevetés közben.

Forrás: orf.at

13.00 - Választások Vasban: kidőlt fák nehezítették a kőszegi jegyző útját

Vas vármegyében négy helyen is időközi helyhatósági voksolást tartanak vasárnap. A választás tétje mind a négy esetben a polgármesteri cím, a Bozsokon képviselő-testületről is döntenek. 

20240915_vihar_ut (4)
Fotó: Unger Tamás

12.30 - Lesz-e árvíz, mekkora a Rába vízszintje? - Szentgotthárdon jártunk vasárnap délelőtt

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere higgadtan elemezte a helyzetet vasárnap délelőtt ottjártunkkor. A Rába folyón és a környéken megfelelő a felkészültség.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere mutatja a Rába vízállását vasárnap délelőtt  
Fotó: Szendi Péter

12.00 - Fotókon és videón mutatjuk, hogy milyen állapotok uralkodnak Vasban, a nyugati határ mellett

11.30 - Itt a fűtési szezon! Miért kell a szombathelyi távhős lakásban élőknek vasárnap fázniuk?

Miért kell fázniuk a szombathelyi távhős lakásokban élőknek vasárnap? Szeptember 15-én hivatalosan is elkezdődött a fűtési szezon. Utánajártunk.

10.15 - Embert gázolt a Szombathelyre tartó InterCity, bajban a vonatközlekedés több vonalon

9.30 - 106 km/h-s széllökés Vasban, északon hömpölyög a Répce

Vas vármegyében többször is mértek 100 km/h meghaladó széllökést. 

 

Éjszaka Észak-Vas vármegyében is folyamatosan esett az eső. A Répcében, Bőnél vasárnap délelőtt hömpölygött a víz, bőven volt még hely a mederben.

Forrás: VN

9.00 - Vasi szakértő Borisról, a mediterrán ciklonról

Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője beszámolt az éjszakai adatok alapján az elmúlt 24 óra időjárás történéseiről. Ezek alapján elmondható, hogy Szombathely környékén 11-12 milliméter csapadék hullott le: ez a tegnapi adat. Ezen a környéken – köszönhetően a Kőszegi-hegység jelenlétének – a főnhatás érvényesült. Ahogy tegnap megírtuk, Boris, a mediterrán ciklon észak-északkelet felől csapott le Vas vármegyére. Azóta középpontja délkeleti irányba távozott: vasárnap reggel nyolckor Szeged környékén figyelték meg.

Vas vármegyében a szeptemberi átlag-csapadék 55-60 mm környékén szokott alakulni, sokéves átlag alapján. Ma átlépjük a 90 millimétert – ami ennek a hétnek a mennyisége! Azaz, másfélszeres érték egy hét alatt az egész havihoz képest…

8.30 - Több mint hatvan helyszínre riasztották a tűzoltókat Vas vármegyében és még messze a vége

Szombaton és vasárnap hajnalban a felerősödő szél következtében további 62 kárhelyszínen kellett az egységeknek beavatkoznia. Szombathelyen, a Pázmány Péter körúton egy faág a játszótér fölött lógott, a Brigád utcában villanyvezetékre esett egy faág, a Bem József utcában kerítésre és autóra dőlt egy fa, míg a Zanati úton a jelzőlámpát tépázta meg a szél, ami a közút fölött lógott, azt csak a vezetékek tartották. Répcelakon, a József Attila utcában egy diófa borult a családi ház tetőszerkezetére. Az elmúlt napok esőzései miatt a talaj sok helyen fellazult, a szél következtében pedig a fák gyökerestül kifordultak. Így történt ez Celldömölkön, a Budai Nagy Antal utcában és Szombathelyen, az Eper utcában is. 

időjárás, Boris
Bőven adott dolgot az extrém időjárás a tűzoltóknak is
Forrás: VVKI

8.00 - Fa dőlt a sínekre Sárvárnál, alaposan átírja a vonatközlekedést a vihar az egész Dunántúlon

Sárvár és Osttfyasszonyfa között átmenetileg nem közlekedhetnek a vonatok, az érintett járatok a fa eltávolításáig várakozni kényszerülnek.

6.00 - Méretes fa dőlt villanyvezetékre és egy ház melléképületére Gyöngyösfaluban

Szombati események:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában