Égi jelenség

3 órája

Üstökös: Megfigyelés Hegyhátsálon

Október 14-én kezdték meg a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) bemutatását a hegyhátsáli csillagvizsgálóból. Az üstökös megfigyelései folytatódnak a hét minden napján, este 18 órától.

Gombos Kálmán

A Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány sok szeretettel várja az érdeklődőket egy rendkívül látványos üstökös megfigyelésre. Az idei év leglátványosabb üstökösét mutatják meg Hegyhátsálon. A körülmények is biztatóak: a várakozások szerint a következő napokban egyre magasabbra emelkedik az év eddigi legfényesebb üstököse, így napról napra egyre jobban láthatjuk. A Naptól közben távolodik, így fényessége is lassan csökken, de ez a láthatóság első hetében még nem lesz számottevő.

Üstökös: Megfigyelés Hegyhátsálon
Üstökös: megfigyelés Hegyhátsálon
Fotó: Szendi Péter

Üstökös este

A növekvő fázisú Hold fénye is zavarja majd valamennyire a megfigyelését. Október 15-én, kedden már sokkal kényelmesebb magasságban, 14 fok magasan lesz este 19 órakor a Kígyó csillagképben. Jobb eséllyel pillanthatjuk meg ekkor szabad szemmel, mert nem sokat veszít fényességéből az előző napok után. Nem mellékesen ekkor csak 2 foknyira lesz a Messier 5 jelű gömbhalmaztól, szép égi párost alkotva vele.

Figyelem, a megfigyelés természetesen csak derült idő esetén lehetséges! Bejelentkezni a +36309376283 telefonszámon tudunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában