Várakozás

2024.08.18. 07:59

Ekler Luca címet akar védeni új csúccsal a paralimpián

A Szombathelyen is nevelkedett, jelenleg a TFSE színeit képviselő Ekler Luca három számban méretteti meg magát az augusztus 28-án kezdődő párizsi paralimpián.

Sütő Dániel

Az utolsó felkészülési napokat is maximálisan kihasználja Ekler Luca

Fotó: Facebook/Ekler Luca paralimpikon atléta

Ekler Lucának – Tokióhoz hasonlóan – idén is három versenyszámban szoríthatunk majd a párizsi paralimpián: 100, és 400 méteres síkfutásban, illetve fő számában, távolugrásban méri össze tudását versenytársaival.

– Összességében az előzőhöz képest egy eredményesebb paralimpiát szeretnék zárni – fogalmazta meg legfőbb célkitűzését a TFSE atlétája, aki Szombathelyen is nevelkedett. – Távolugrásban nem titkolt célom a címvédés és azt sem bánnám, ha a nevel mellett egy új világcsúcs szerepelne. Ezért dolgozok minden nap. A futószámokkal kapcsolatban már nehezebb mit mondani. Ha meg tudom futni idei legjobb eredményemet, vagy egy egyéni csúcs közeli időt – amire amúgy minden esély megvan –, akkor abból bármi kisülhet, de olyan sűrű a mezőny, hogy tényleg nem tudok komoly jóslatokba bocsátkozni. Úgy érzem, az 1-6. helyig bezárólag borzasztó szoros lesz, aztán mindenre fény derül a pályán.    

Luca elmondása szerint felkészülési menetrend szerint zajlott, az utolsó két hetet tatai edzőtáborozással töltötte.

Az utolsó felkészülési napokat is maximálisan kihasználja Ekler Luca 
Fotó: Facebook/Ekler Luca paralimpikon atléta/Adorjáni Zoltán


– Kemény edzések várnak még rám, a most következő héten Budapesten tréningezek, aztán augusztus 27-én utazok Párizsba – ismertette a női távolugrás paralimpiai bajnoka. – Itt most már a finomhangolásom van a hangsúly, megérkeztünk az alapozás finisébe. Azt látom, hogy edzéseredményeim nagyon biztatóak, határozottan haladunk előre, jó időket futok. A távolugrást nem nagyon szoktuk mérni, de technikailag az is kezd teljesen összeállni. Bízom benne, úgy jön ki a lépés Párizsban, ahogyan azt szeretnénk.   

Luca elárulta azt is, hogy a tokiói paralimpiai felkészülési időszakhoz képest gyökeres változások nem történtek az alapozás menetében, talán csak finomodott azóta az egész edzésterv. Meg kellet találni az egyensúlyt a távolugrás és a futószámok között, hogy egyik ne borítsa fel a másikat, hiszen a fő számom továbbra is a távolugrás. De jól be tudtuk építeni a programba a hosszú távokat is a 400 méterre készülve. Luca hangsúlyozta azt is, hogy nem egyszerű feladat a 400-ra készülni, mert ezt nem lehet úgy összekötni a távolugrással, mint például a 100 métert. Ezt összehangolni korábban komoly kihívással bírt, viszont manapság azért könnyebb már, mert rengeteg versenytapasztalattal gazdagodott e téren is. 
Luca most már éve óta szinte csak magával küzd távolugrásban, így adódik a kérdés, van-e rajta bármiféle stressz, vagy nyomás, hiszen komoly kihívója ebben a számban nem igazán akad.

– Igen, erre lelkiekben készülök – válaszolt Luca. – De egyáltalán nincs rajtam nyomás, úgy érzem, ebben a számban vagyok a legmagabiztosabb és ebben a tudatban utazok ki és versenyzek. Szeretném magam meglepni egy olyan ugrással, ami évek óta bennem van. Nagyon remélem, hogy most végre ki is jön és elérem a hőn áhított 6 métert. A futószámokat illetően még az év eleji japán paralimpiai vb-t sem lehet alapul venni, hiszen akkor még nagyon az első felében jártunk 2024-nek, igazán még senki sem volt top formában, illetve Kobeban voltak hiányzók is. Jöttek új futók, többek között Kolumbiából és Görögországból is, valamint épp a kategóriámban 400 méteren született egy új világcsúcs, úgyhogy szerintem minden adott lesz egy jó kis versenyhez Párizsban.   

Mint arról mi is beszámoltunk anno, a TFSE paralimpiai bajnoka aranyérmet szerzett 100 méteres síkfutásban T38-as kategóriában a japán Kóbéban lezajlott májusi para-atlétikai világbajnokságon. Majd 5,63 méteres ugrással, világbajnoki csúccsal védte meg ismét vb-elsőségét. A 25 éves Ekler Luca nem mellékesen a 2019-es dubaji és tavalyi, párizsi vb után sorozatban harmadszor lett bajnok ebben a számban.     

A tervek szerint Luca augusztus 31-én 11.08-kor a 100 méter előfutamában áll rajthoz, 20.06-tól pedig a döntőben. A távolugrás fináléja szeptember 5-én lesz 10.04-től. Egy nappal később Luca a 400 méter előfutamában is érdekelt lesz 21.40-től, majd a szám döntőjét szeptember 7-én 20.31-től rendezik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában