Programok, rendezvények

2024.08.02. 11:38

Programajánló Vasból: Kőszegi Ostromnapok, Vármeeting, falunapok

Kőszegi Ostromnapok, Sárvári Vármeeting, falunapok - megannyi program ígérkezik ezen a hétvégén. Programajánló Vasból - ajánlataink között szerepel még: augusztus 3-án hívd meg a helytörténeti kutatódat egy sörre!

Vaol.hu

Kőszegi Ostromnapok augusztus 2-4. között

Fotó: VN-archív/Unger Tamás

Számos rendezvény között szemezgethetünk ezen a hétvégén is. Íme a programajánló Vasból. Kőszegen pénteken 15 óra 32 perckor a Hősök Tornyából leadott puskalövések nyitják meg a 17. Kőszegi Ostromnapokat. A helyi művészeti egyesületek előadásaival találkozhatunk a délután folyamán a város több pontján: fellép a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes, koncertet adnak a Kőszegi Vonósok, hallhatjuk a Kőszegi Tornyosokat, dalcsokorral készül a Zora horvát nemzetiségi kórus. Este tűztánc, jelmezes túra, retro disco várja az érdeklődőket. 18 órakor a Jurisics téren kihirdetik az ostromállapotot, a maroknyi várvédő csapat megkezdi a felkészülést a harcokra. A nap leglátványosabb produkciója a 20 órakor kezdődő „Ég a város, ég a vár is" tüzes török támadás lesz. 

programajánló Vasból
A hagyományőrzők minden évben felelevenítik az 1532-es várostromot Kőszegen 
Fotó: VN-archív/Unger Tamás

Szombaton 9 órától megkezdődnek a hadi és hagyományőrző események. Hallhatunk puskalövéseket, lesz Ostrom Várvédő futás, találkozhatunk a vásáron rajtaütő törökökkel, vagy épp bejárhatjuk szakavatott vezetővel Kőszeg védműveit egy történelmi séta keretében. 

  • 10 és 16 óra között a gyerekeké a főszerep: gyermekostrom és vívásoktatás, élőszereplős ostrom-társasjáték várja őket. 
  • A történelem és hagyományok iránt érdeklődők 13 órától egészen 16 óráig változatos programok közül csemegézhetnek: tárlatvezetés a Jurisics-várban, a Batthyány Lovas Bandérium és a Nyugati Vármegye Vitézlő Rendje hagyományőrző csapatok lovas és fegyveres bemutatói, Zay Orsolya Ruhához a gombot – viseletek a török korban című előadása, a Kőszegi Orientális Táncklub hastánc bemutatója
  • 18.30-kor kezdődik a hétvége fő attrakciója, a várostrom. A heves harcok után az estét és a hangulatot Kőszeg Város Fúvószenekara, majd Régi Világzene – Szelindek koncert szelídíti meg.

Programajánló Vasból: Vármeeting Sárváron!

Sárváron a hagyományoknak megfelelően rajtolt el augusztus első hétvégéjén a Vármeeting. Immár 23. alkalommal rendezik meg az év leghangosabb nemzetközi motorostalálkozóját és rockfesztiválját a Rába-parti városban. 

programajánló Vasból
Programajánló Vasból: a Tankcsapda szombaton este ad koncertet a sárvári Nádasdy vár udvarán
Fotó: MW-archív/Móricz István

A pénteki program:

Szombaton Szombaton 13 órakor Streetfighter a Sárvár Arénánál. Az eseményen dedikál Kiss Norbi, ötszörös Európa-bajnok kamionversenyző . 15 órakor motoros és kamionos felvonulás kezdődik: a 45 kilométeres útvonalon Sárvár-Sótony-Kám-Ikervár szakaszt járják végig a résztvevők. Este koncertekkel folytatódik a programsor: a Nádasdy-vár udvarán 18 órakor fellép a Lord, 20 órakor az Ossian, 22 órakor a Road. 

20240126_Peter Srámek_MG_MW_0064
Szombaton Olaszfán és Sajtoskálban is színpadra áll Peter Šrámek
Fotó: MW-archív

Sajtoskál augusztus 3-án (szombat) falunap. 10.30 órakor ünnepi szentmise az új kenyér megáldása. 11.30-kor Haller Imre polgármester köszöntője. 12 órakor ebéd. 13 órakor Szkáli Edina és Hajba András retró táncdalok. 14 órakor Sopronhorpácsi mazsorett csoport. 15 órakor Sopronhorpácsi FITT Világ Sportegyesület. 16 órakor Ír step show. 17 órakor West Regió. 18 órakor Brandnyúl minidisco. 19 órakor tombola. 20 órakor Peter Sramek. 21 órakor Spontán buli hajnalig.

Oszkón szintén színes programokkal készültek a szombati falunapra a szervezők. Ott is színpadra áll Peter Šrámek, a részletekről itt írtunk.

Szombathelyen a Történelmi Témaparkban augusztus 2-án (péntek) 19 órakor Katonaálom - Abszurd felnőttmese két felvonásban. Sajátos aktualitást ad a darabnak a szomszédban és a Gázai övezetben zajló háború. A produkció két főszereplője egy férfi és egy kislány, akik tábort vertek az erdő közepén. Este van és a kislány nagyon fél. Így hát a férfi elmeséli neki 3 katona történetét…. Az előadás egy háború eseményeit meséli el, de távoli nézőpontból, egy kislány szemszögéhez igazodva.

Történelmi Témapark: augusztus 3-án (szombat) 20 órakor Piknikkoncert a Történelmi Témaparkban - Színpadon a Wonderfleck duó, azaz Uram János és Horváth Andrea. Az aranyhangú énekesnő repertoárján a legnagyobb filmzenék, pop-és rocktörténeti slágerek, melódiák szerepelnek.

Hívd meg a helytörténeti kutatódat egy sörre!

A Vas Megyei Honismereti Egyesület kezdeményezte, hogy minden évben augusztus 3-a legyen a "Hívd meg a helytörténeti kutatódat egy sörre!"-nap! - erről közleményükben tájékoztatták szerkesztőségünket.

A Hívd meg a helytörténeti kutatódat egy sörre! nap alkalmat biztosít arra, hogy a kutatók kötetlenül, egy korsó sör mellett találkozzanak a helytörténet iránt érdeklődőkkel, beszélgessenek a legújabb – nyomtatásban még nem publikált – eredményeikről, egyúttal inspirációt kapjanak a további kutatásaikhoz. Legyen augusztus 3. minden évben a helytörténeti kutatók és az érdeklődő közönség kötetlen találkozásának napja!

 - írták felhívásukban. 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában