vaol.hu podcast

2024.08.17. 11:57

Tudtad?! Sokáig a magyarok himnuszaként zengett ez az egyházi ének - Vasi szerzetes tollából való

A szombathelyi városbírónak 350 éve, 1674-ben született fia, Lancsics Bonifác Grazban logikát tanult, majd Nagyszombatban bölcseleti tanulmányokat folytatott.

Feiszt György

Lancsics Bonifácra a nemesdömölki romtemplomnál emlékeztek csütörtökön

Fotó: Giczi Sándor

1693-ban lépett Szent Benedek Rendbe, 1710-ben szentelték pappá, a gazdasági ügyek magisztereként 1715-től pannonhalmi perjel volt. Vaskos kéziratait négy kötetben őrzi a főmonostori levéltár. Lancsics Bonifácot Sajghó Benedek főapát 1725-ben helyezte Dömölkre, jószágkormányzónak, aki nemcsak az apátság ügyeit, de a környék híveinek lelkipásztori gondozását is szívügyének tekintette. Csatay Jeromos apáttal, valamint két rendi szerzetes társával a Mária-kegyhely Nagyboldogasszony tiszteletének megújításán fáradozott. 

Pannonhalmán a rendi levéltárban, Szoszna Demeter hagyatékában található a Lancsics által a 18. század elején gyűjtött, közel 500 egyházi éneket tartalmazó kézirat. A szerzetes közösség által is énekelt a Magyarok Nagyas - szonyát dicsérő himnusz, a „Boldogasszony Anyánk” kezdetű Mária-ének, napjainkban ismert szövegét a zenetörténeti kutatás Lancsics Bonifácnak tulajdonítja. 

Ha ugyanis a Mária-himnusz 10 versszakának kezdőbetűit ös - szeolvassuk, a versfők betűi a BONIFACIUS nevet adják ki. Az egyházi zene kutatói bizonyították, hogy a „Lancsics által fogalmazott vers” szövege az évszázadok során többször változott. 1793-ban már „nationalis cantio”-ként, azaz nemzeti énekként említették amelyet a hazafias érzelmű magyarok himnuszként énekeltek. Lancsics Bonifác 1737 tavaszán „húsvét hetében” hunyt el. „Lelke”, ahogy a korabeli tudósítás fogalmaz „hirtelen támadt betegségben visszaszállt teremtőjéhez”. Személyét Pacher Donát a „Dömölki apátság történetének krónikájában” így méltatta: „Amilyen nagy tisztességben élt, olyan nagy becsületben halt meg; igaz bencést kísértek utolsó földi útján a résztvevő vendégek. Vele szállt sírba az apátság felébresztőinek legkiválóbbika.” 

Lancsics Bonifác hamvai a dömölki romtemplom alatti sírboltban porladnak. Lancsics városbíró és családja Szombathelyen a Kámoni (ma Szily János) utcában élt. Lancsics Bonifácra a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Bencés Diákszövetség Szombathelyi Szervezete, és a Visegrádi Szent György Lovagrend támogatásával, Némethy Balázs által készített, házfalra erősített mementó emlékeztet. A tudós életét és tevékenységét a 2011 októberében elmondott táblaavató beszédében Jáki Teodóz egyházzene kutató, bencés szerzetes méltatta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában