Megemlékezés

2 órája

Ön tudja, mi állt egykor a Reguly-iskola helyén?

1944. október 21-én az egyik szombathelyi templom is a II. világháború áldozatává vált: egy amerikai bomba romba döntötte és a földdel tette egyenlővé. A 80. évforduló alkalmából kiállítás is nyílt a Jézus Szíve-templomban.

Cseh-Egyed Bernadett

Két év alatt három ütemben épült volna fel a tervek szerint az első Jézus Szíve-templom Szőlősben. Az akkori háborús időkben ez gyorsnak számított. Amikor azonban ideért az amerikai bombázó, még csak az épület gerince állt - feltehetőleg az okozta a vesztét. Ekkor ugyanis még nem szerepelt a templom katonai térképeken, messziről akár magtárnak is nézhette a pilóta - idézte fel a II. világháború történéseit Oláh Attila, az egyházközség világi elnöke. 

 maketten az egykori Jézus Szíve-templom
Ilyen lett volna: maketten az egykori Jézus Szíve-templom 

A Szombathely-Szőlősi Egyházközség minden évben megemlékezik a bombatalálatról az egykori templom helyére épült Reguly-iskola udvarán. A 80. évforduló alkalmából kiállítás is nyílt a mai templomban.  

Megelevenedik a múlt a Jézus Szíve-templomban

A kerek évforduló jó alkalom volt, hogy a szőlősieket szembe állítsuk saját múltjukkal. Szerencsére idősebbek, fiatalok egyaránt érkeztek a tárlatra - mondta Oláh Attila. A látogató megismerheti a lebombázott templom történetét, és az akkori szőlősi plébános hagyatéka is helyet kapott a kiállításon. Németh János gyűjtötte a gyászjelentéseket püspökökről, papokról, sekrestyésekről, szőlősiekről és nem szőlősiekről. Mindig úgy képzelte, a sajátja lesz az utolsó az összeállításában. Erre mostanáig kellett várni: a kiállítás hírére egy helybeli lakos adta át a dokumentumot. 

A kiállítás a héten még megtekinthető - hétköznapokon előre jelentkezéssel, hétégén a szentmisékhez kapcsolódóan.  

Korábban írtunk arról is, Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök áldotta meg azt a 160 éves keresztet, amely viszontagságos története után a Jézus Szíve Templom bejáratával szemben talált - remélhetőleg - végleges helyére.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában