Hitélet

2 órája

Székely János szombathelyi megyés püspök is részt vett a püspöki konferencián Bukarestben

Közös tanácskozást tartottak a romániai és a magyar katolikus püspöki konferenciák állandó tanácsai Bukarestben csütörtökön és pénteken - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata pénteken az MTI-vel.

Vaol.hu

Székely János szombathelyi megyés püspök

Forrás: VN-archív

A tanácskozás házigazdája Aurel Perca bukaresti érsek, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (CER) elnökhelyettese volt. Az MKPK-ból Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK elnökhelyettese, Székely János szombathelyi megyés püspök és Tóth Tamás, az MKPK titkára vett részt a megbeszélésen. 
Román részről Aurel Perca, Böcskei László nagyváradi püspök, Claudiu-Lucian Pop kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök és Francisc Ungureanu, a CER titkára volt jelen. Napirenden szerepeltek a mindkét ország katolikusai számára fontos témák, így a többi között a Ferenc pápa által összehívott világméretű szinódus, a 2025-ös jubileumi év előkészületei, a fiatalok és a nevelés, a papképzés, a kulturális örökség és a közös emberi és keresztény értékek védelme. 
A találkozó egyik központi eseménye volt a közös imádság a helyi közösség tagjaival a bukaresti Szent József-főszékesegyházban, a bukaresti magyar közösség hívei számára pedig kiemelt fontossággal bírt a Barátok templomában tartott magyar nyelvű szentmise. A két delegáció ezt követően közösen meglátogatta a bukaresti görögkatolikus Szent Bazil-székesegyházat.
 A résztvevők egyetértettek abban, hogy folytatják a közös találkozókat, amelyek értékes alkalmak a lelkipásztori tapasztalatcserére, valamint a romániai és magyarországi katolikus egyházak életének támogatására. A jelenlévők ismételten megerősítették a közös testvéri ima fontosságát, és Szűz Mária oltalmába ajánlották a két ország népét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában