Felújítás

8 órája

Megújult és végső helyére került Vépen a berki kereszt

Felállítási helyénél a vasrács is megújult. Még szeptember közepén, Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódva Németh Tamás plébános megáldotta az új, úgynevezett "berki keresztet", amely azóta végső helyére került.

Tóth Katalin

A berki kereszt története a 20. század elejére nyúlik vissza: 1906-ban a Kajcsos család az elhunyt családfő, Kajcsos Ferenc végakaratát teljesítve egy kőkeresztet emelt a Vépről Táplánfára vezető út szélén, a Sárdi pataktól északra, a saját földjük végében, vállalva a fenntartási költségeit is. 

Berki kereszt
Berki kereszt: a megáldás után végső helyére került
Fotó: VN/Dömötör Hanna

A kereszt az elmúlt évszázad végére nagyon rossz állapotba került. 2013-ra a felső rész ledőlt a talapzatról, az alsó talapzati rész pedig kétfelé vált. Akkor fakereszt készült a helyére úgynevezett pléh Krisztussal 2014. szeptember 14-re, Szent Kereszt felmagasztalása ünnepére. Az a megoldás tíz évet bírt. 

Mostanra új kereszt készült tölgyfából, és Vass Csaba tasnádi festőművész jóvoltából „igazi” pléh Krisztus került a keresztfára.

 

A berki kereszt felállítási helyénél a vasrács is megújult.

S gondos kezek tartják rendben a környezetét, díszítik virágokkal, tudtuk meg Dömötör Gábortól. A helyi értéktár bizottság elnöke azt mondja, reményei szerint az összes kereszt és szobor megtisztulhat, megújulhat a közeljövőben. Még az idén szeretnék megkezdeni a Szent Flórián szobor felújítását – jövőre ugyanis 145 éves évfordulója lesz a tűzoltó egyesület alapításának –, valamint a Piéta-szobor felújítása és a temetőbővítés során kialakított új helyen való felállítása is a közeljövő tervei között szerepel.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában